Er komt geen landelijk verbod op carbidschieten, per regio vastgesteld

Tijdens de jaarwisseling wordt geen landelijk verbod op carbidschieten ingesteld. Dat hebben de 25 veiligheidsregio's vanavond na overleg met minister Ferd Grapperhaus besloten.

Tijdens een kort persmoment maakte voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad de beslissing bekend. "In bewoonde gebieden mag het sowieso niet. Het is namelijk verboden om geluids- of milieuoverlast te veroorzaken. Of je het nou met een melkbus doet of wat anders." Volgens hem moeten mensen er niet aan beginnen als zij er geen ervaring mee hebben. "En daar waar het niet hoort, moet je het niet toestaan."

Run op carbid

Nadat het kabinet eerder had besloten tot een landelijk vuurwerkverbod om daarmee de zorg in deze coronatijd zoveel mogelijk te ontlasten, ontstond een run op carbid. In het oosten van het land is het op meerdere plaatsen een traditie rond de jaarwisseling, maar in andere delen van het land geldt dat niet.

Eerder vandaag raadde burgemeester Koelewijn van Kampen een landelijk verbod nog af. Het is een traditie in zijn gemeente en er zijn goede afspraken tussen gemeente en de schutters. In de gemeenteraad van Dalfsen werd vanavond ook de hoop uitgesproken dat het niet tot een landelijk verbod zou komen.

Burgemeesters van meerdere gemeenten als Den Haag en Hilversum hadden eerder al besloten tot een verbod op carbidschieten.

Meer over dit onderwerp:
REGIO HENGELO
Deel dit artikel: