Nieuws

Zorgaanbieder toont beterschap, maar blijft onder verscherpt toezicht Inspectie

Zorgaanbieder Doruk uit Almelo heeft beterschap getoond, maar blijft nog wel onder verscherpt toezicht van de Inspectie.
Zorgaanbieder Doruk uit Almelo heeft beterschap getoond, maar blijft nog wel onder verscherpt toezicht van de Inspectie. © I-STOCK
Nadat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen zorgorganisatie Doruk een dwangmaatregel had opgelegd omdat de veiligheid rond medicatie niet op orde was, heeft de zorgaanbieder beterschap getoond. De Almelose zorgaanbieder blijft echter wel onder verscherpt toezicht staan.
De IGJ legde in september een zogenoemde 'aanwijzing' op. Een maatregel waarmee de Inspectie een zorgaanbieder kan verplichten de zorg te verbeteren. Wordt daar niet aan voldaan dan kan onder meer een dwangsom worden opgelegd.
In dit geval werd de 'aanwijzing' opgelegd nadat tijdens een bezoek afgelopen zomer aan het licht was gekomen dat het schortte aan de veiligheidsprotocollen rond medicatie voor de cliënten. Vervolgens werd tegen Doruk een ultimatum opgelegd.

Verbeteringen

Bij nieuw onderzoek door de IGJ bleek echter dat Doruk intussen de nodige verbeteringen had doorgevoerd. Zo heeft de zorgaanbieder de afspraken met apothekers over de medicatieverstrekking schriftelijk vastgelegd. Ook paraferen zorgverleners de uitgedeelde medicatie per medicijn. Bovendien noteren zij het tijdstip waarop dat gebeurd is.
De verbeteringen zijn aanleiding de 'aanwijzing' weer van tafel te halen, zo maakte de Inspectie dinsdag bekend.

Toezicht gehandhaafd

Wel blijft Doruk onder verscherpt toezicht staan, meldt de Inspectie. Doruk stond sinds augustus dit jaar onder toezicht. Dat toezicht geldt vooralsnog tot februari 2021. Doruk werkt intussen volgens de Inspectie "aan verbeteringen van het methodisch werken en sturen op kwaliteit en veiligheid."
Doruk houdt zich bezig met thuiszorg en dagopvang.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.