Overijsselse fractie Forum wil duidelijkheid: 'Aan deze show dient onmiddellijk een einde te komen'

De Overijsselse fractie van Forum voor Democratie wil snel duidelijkheid hoe het met de partij verder gaat. In een brief schrijft fractievoorzitter Almekinders, ook namens drie fractiegenoten, dat er deze week helderheid moet komen over hoe de partij de Tweede Kamerverkiezingen van maart tegemoet gaat. Aanleiding van het statement is het nieuws dat Thierry Baudet zich toch weer verkiesbaar stelt als lijsttrekker.

Het rommelt al dagen binnen Forum voor Democratie. De jongerenafdeling van de partij raakte in opspraak door antisemitisch en homofoob app-verkeer in groepsapps.

Daarom stapte afgelopen maandag oprichter en voorman Thierry Baudet op als lijsttrekker en als politiek leider van zijn partij. Dinsdag zei hij ook te stoppen als partijvoorzitter. Maar vanmiddag draaide Baudet.

Aan het begin van de middag schreef hij leiderschapsverkiezingen uit, waar hij zelf ook aan mee wil doen:

Dit schoot Almekinders in het verkeerde keelgat. 'Aan deze show dient een onmiddellijk einde te komen', schrijft hij ook namens fractieleden Tattersall, Stuut en Hesselink.

Alleen de naam van Statenlid Andreas Bakir staat niet onder de brief. Hij kan zich niet vinden in de boodschap.

Eenmansactie

De interim-voorzitter van Forum voor Democratie, Lennart van der Linden, zei verrast te zijn door het statement van Baudet. Volgens hem mag Baudet dit helemaal niet doen. "Nee, dat doet het partijbestuur. Hij heeft gisteren de voorzittershamer neergelegd, dat is de setting. Ik ben de facto voorzitter. We hebben een partijbestuur dat organiseert dit soort zaken", schrijft het ANP.

Zo'n anderhalf uur na het uitroepen van de leiderschapsverkiezingen werd bekend dat de meerderheid van het partijbestuur Baudet weg wil hebben. Baudet wil echter blijven.

'Duidelijkheid verschaffen'

Gisteren liet Almekinders ook al van van zich horen. Hij zei dat hij zou zijn opgestapt als er geen stappen waren genomen tegen de jongerenafdeling van Forum.

"Ik wil nu dat het bestuur daadkrachtig optreedt en duidelijkheid verschaft op alle gebieden", zei Almekinders gisteren:

Forum in Overijssel

Forum voor Democratie kwam in maart vorig jaar in de Provinciale Staten. De partij haalde zes zetels.

In mei vertrok Statenlid Chilion Snoek uit de Forum-fractie. Hij vertrok toen al vanwege de rechts-radicale ideeën die in de groepsapps rondgingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Meer over dit onderwerp:
FORUM VOOR DEMOCRATIE
Deel dit artikel: