Nieuws

Herbestemming van dorpskerk vraagt veel van gemeente, gelovigen en gemeenschap

Jorien Kranendijk
Jorien Kranendijk © eigen foto rtv oost / Ina Brouwer
Het is lastig voor dorpen en kleine kernen om een goede herbestemming te vinden voor religieus erfgoed. Steden hebben het wat dat betreft makkelijker, zegt Jorien Kranendijk.
Kranendijk is deelprogrammaleider voor de toekomst van het religieus erfgoed bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de rijksdienst voor het cultureel erfgoed.
"In grotere steden is er altijd wel een school die ruimte zoekt, of een culturele instelling. Op het platteland waar een dorp misschien wel twee of drie kerken heeft, is het veel lastiger om te komen tot een goede invulling", zegt Kranendijk. "Er zijn wel mooie voorbeelden van boekhandels in kerken en zo, maar op het platteland ga je dat niet redden."
Met een boekhandel ga je de dorpskerk niet redden
Jorien Kranendijk
Volgens haar moet de gemeenschap eromheen zich veel meer inspannen om te zoeken naar een bestemming waar het dorp behoefte aan heeft. Tegelijkertijd ligt er een opdracht voor de bestuurlijke gemeente om verschillende partijen en behoeften bij elkaar te brengen, meent Kranendijk.
De OVKK, de Overijsselse vereniging voor krachtige kernen, gaat zich de komende maanden intensief bezighouden met dit thema. Kranendijk is een van de sprekers op een webinar dat de OVKK organiseert rondom dit thema.

Beeldbepalende gebouwen

Er gebeurt op dit moment veel rond kerkelijk vastgoed. De kerken zijn beeldbepalende gebouwen in dorpen en kernen. Door teruglopend kerkbezoek, oplopende onderhoudskosten en minder vrijwilligers wordt het voor kerkbesturen steeds lastiger om de exploitatie rond te krijgen.
Zowel de landelijke overheid als de provincie en de gemeentes kunnen hulp bieden bij het maken van plannen voor mede- of hergebruik van een kerkgebouw.
Jorien Kranendijk is zondag 29 november te horen in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.