Nieuws

Minister Slob wil sneltesten inzetten op middelbare scholen

Minister van Onderwijs Arie Slob
Minister van Onderwijs Arie Slob © Archief RTV Oost
Het uitvoeren van sneltesten bij leerlingen en leraren in het middelbaar onderwijs moet volgens minister Slob uit Zwolle voorkomen dat scholen tijdelijk moeten sluiten vanwege het aantal besmettingen onder leerlingen en leraren. Dat heeft hij vandaag gezegd in een Kamerdebat, meldt het AD.
Het gaat om een pilot waar meerdere middelbare scholen aan mee zouden moeten doen. Het aantal besmettingen onder met name tieners loopt op en dat is een probleem voor middelbare scholen.

Overijsselse scholen dicht

Ook in Overijssel spelen die problemen. In Enschede maakten twee middelbare scholen kort na elkaar bekend de deuren voor bepaalde tijd te sluiten vanwege het aantal besmettingen onder leerlingen en leerkrachten en het aantal leerlingen en leerkrachten dat noodgedwongen in quarantaine moet.
Wat het probleem volgens Slob extra ingewikkeld maakt, is dat de meeste jongeren op middelbare scholen geen klachten hebben en toch anderen kunnen besmetten met het coronavirus.

Paar keer per week

Een sneltest bij de ingang van de middelbare school biedt uitkomst, denkt Slob. Een consequentie van dat idee is dat leerlingen enkele keren per week getest moeten worden. Het ministerie van Onderwijs kijkt hoe de proef kan worden opgezet.
Slob kreeg in het debat de wind van voren over maatregelen die getroffen moeten worden om scholen goed te ventileren. De Tweede Kamer is geïrriteerd over de trage vooruitgang wat betreft de aanleg van goede ventilatie op scholen.

Winter voor de deur

Begin oktober maakte onderwijsminister Arie Slob bekend 360 miljoen euro voor ventilatie op scholen vrij te maken, maar schoolbesturen kunnen pas vanaf 1 januari dat geld aanvragen. Met de winter voor de deur is dat veel te laat, klinkt het eensgezind in de Kamer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.