Nieuws

Verzet tegen zonnepark Overdinkel vrij kansloos

Geen nieuw zonnepark in Dalfsen
Geen nieuw zonnepark in Dalfsen © RTV Oost
De vergunning voor een omstreden zonneakker van 21 hectare aan de Drielandweg in Overdinkel blijft waarschijnlijk overeind bij de Raad van State. De bezwaren van een aantal bewoners van de Ruhenbergerweg maakten weinig indruk op de raadsvoorzitter. Dat bleek vandaag tijdens een zitting van de Raad.
De woordvoerster van de omwonenden vertelde dat het weidse uitzicht in de omgeving wordt aangetast. Niet door de enorme hoeveelheid zonnepanelen, maar door de twee meter hoge groene zone die rondom de zonneakker wordt aangelegd. Die groene zone komt op een afstand van zeker 550 meter van de omwonenden te liggen. Op dit moment hebben de omwonenden een uitzicht van 800 meter. Aldus hun woordvoerster.
"Die groene zone op 550 meter is toch een forse afstand", constateerde de raadsvoorzitter. "De zone is wel waarneembaar, maar de gevolgen moeten wel enige betekenis hebben."
En de gevolgen, zoals een verminderd uitzicht, lijken niet op te wegen tegen het belang van het opwekken van duurzame energie.

Niet-belanghebbend

De Zwolse rechtbank kwam al eerder tot die conclusie. Die vond dat de belangen van de omwonenden nauwelijks worden aangetast, omdat ze op grote afstand wonen en van de zonneakker niets kunnen zien. De rechtbank legde al hun bezwaren opzij. De omwonenden stapten vervolgens naar de Raad van State. En die zal allereerst beoordelen of de Zwolse rechtbank gelijk heeft.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Losser suggereren de omwonenden dat het effect van de groene zone rondom de zonneakker veel groter is dan het in werkelijkheid zal zijn. Hun uitzicht op de groene zone wordt nu al onderbroken door bestaande groensingels. Bovendien wordt er binnenkort een wal niet ver van hun woningen aangelegd, die het uitzicht op de groene zone nog meer beperkt.
Het Duitse bedrijf Kronos Solar Projects zal de zonneakker aan de Drielandweg aanleggen en exploiteren. De aanleg van een andere omstreden zonneakker aan de Lakerinksweg is volgens de gemeentewoordvoerder intussen een zachte dood gestorven. Dat project is nu niet meer aan de orde.
De Raad doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.