Sport

FC Twente en PEC rekenen op resultaat tegen laagvliegers, Heracles wacht ongeslagen AZ

Vorig seizoen zegevierde PEC Zwolle in De Koel tegen VVV-Venlo
Vorig seizoen zegevierde PEC Zwolle in De Koel tegen VVV-Venlo © Orange Pictures
FC Twente en Heracles hebben met Danilo en Vloet topschutters in huis die tegen respectievelijk RKC en AZ jagen op clubrecords. PEC zorgde er ooit voor dat VVV degradeerde. Een divisie lager kan Go Ahead zich geen misstap veroorloven tegen het zwakke Jong AZ.
In deze rubriek zet RTV Oost nutteloze feiten, leuke weetjes en vergeten momenten uit het verleden van de duels van de Overijsselse clubs op een rij.

FC Twente – RKC

Thuis verliezen van RKC is een zeldzaamheid voor FC Twente. Dat gebeurde in de competitie nog maar twee keer. En die nederlagen dateren ook nog eens van 25 en 30 jaar geleden.
RKC speelde de eerste wedstrijd bij FC Twente in 1988. Vanuit Waalwijks perspectief werd dat een duel om snel te vergeten: FC Twente won met maar liefst 7-1. Wim Balm was de grote man aan Enschedese zijde met vier goals.
Vorig jaar maakten beide ploegen er een sensationeel slot van. Na negentig minuten leidde RKC met 2-1. In de blessuretijd gebeurde er veel en van alles. De eindstand was ineens: 3-3.
De cijfers van eredivisietopscorer Danilo (negen goals) blinken ook historisch gezien uit. Alleen Marc Janko scoorde in 2011 vaker (10 keer) na negen duels in de geschiedenis van Twente.
Aftrap: vrijdag 20.00

VVV – PEC Zwolle

Bij de laatste editie in Venlo zat PEC al na een klein half uur op rozen door goals van Kenneth Paal en Pelle Clement, het werd uiteindelijk 2-1 voor de Zwolse ploeg.
De allereerste eredivisie-ontmoeting in De Koel draaide voor VVV uit op een ‘zwarte zondag’. In 1978 maakte Rinus Israel in de slotfase de winnende namens PEC en door de 3-2 nederlaag degradeerde VVV.
PEC won nog maar één wedstrijd dit seizoen en wacht nu al sinds eind september (4-0 tegen Sparta) op een zege.
Aftrap: zaterdag 21.00 uur
Kristoffer Peterson scoorde in de vorige thuiswedstrijd van Heracles Almelo tegen AZ
Kristoffer Peterson scoorde in de vorige thuiswedstrijd van Heracles Almelo tegen AZ © Orange Pictures

Heracles – AZ

AZ en Feyenoord zijn de enige ploegen die dit seizoen nog niet verloren hebben in de Eredivisie. Er zijn wat aardige dwarsverbanden met de laatste Heracles – AZ in 2018.
Ook toen was AZ nog ongeslagen en ook toen verloor Heracles de week voorafgaand met 5-0. Vorige week van Ajax en destijds van Willem II. Toch wonnen de Almeloërs twee jaar geleden met 3-2 van AZ.
Net als Danilo bij FC Twente is ook Heraclied Rai Vloet met zeven goals dit seizoen op schot. Alleen Kristoffer Peterson (2018) en Hennie van Nee (1964) hadden er ooit eentje meer inliggen na negen eredivisieduels.
Aftrap: zondag 16.45

Go Ahead Eagles – Jong AZ

Go Ahead verloor nog nooit thuis tegen Jong AZ in de korte geschiedenis tussen beide ploegen. Vorig jaar werd het 1-1 en de twee seizoenen daarvoor wonnen de Deventenaren. Jong AZ staat voorlaatste en won nog maar twee keer dit seizoen.
Aftrap: dinsdag 18.45 uur

Alle wedstrijden zijn dit weekeinde live te volgen bij RTV Oost op de Oosttribune.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.