nieuws

Celstraf voor dodelijke mishandeling Lucky Rijssen

Een man uit Rijssen moet twintig maanden de cel in voor de mishandeling met dood tot gevolg van Mark Kleinjan in discotheek Lucky in Rijssen. Daarnaast moet hij de nabestaanden ruim 12.000 euro schadevergoeding betalen.

Gescheurde slagader

Het slachtoffer werd juli vorig jaar onverwachts met grote kracht van achteren neergeslagen tijdens het uitgaan in de discotheek. Door de klap scheurde een slagader in zijn hoofd en stierf de jongen bijna direct. Aanleiding zou een struikelpartij zijn van het slachtoffer en een meisje. Eerst kreeg het slachtoffer een klap in zijn gezicht van de 18-jarige vriend van de hoofdverdachte. Toen hij later de rokersruimte van de discotheek in liep, werd hij door de hoofdverdachte met gebalde vuist hard in zijn nek geslagen.

'Volstrekt zinloos geweld'

Volgens het Openbaar Ministerie heeft het slachtoffer nooit de kans gehad om zich te verweren. Het OM eiste eind maart drie jaar celstraf tegen de verdachte. De rechter oordeelde vandaag dat er van doodslag geen sprake is, omdat de dader niet de bedoeling had om het slachtoffer te doden. Mede door de leeftijd van de jongen en het feit dat hij geen strafblad had, is de rechter tot deze straf gekomen. Wel sprak de rechtbank van een geval van volstrekt zinloos geweld. Zinloos geweld met grote gevolgen; de dood van een jongeman van 20 jaar oud, onherstelbaar verdriet van nabestaanden en diep nagelaten sporen bij vrienden en bekenden.

Advocaat vroeg vrijspraak

De advocaat van de 19-jarige hoofdverdachte vindt dat uit de medische gegevens niet vastgesteld kan worden dat de klap, die haar cliënt uitdeelde, ook de dood van Kleinjan veroorzaakte. Zij vroeg daarom om vrijspraak. De rechtbank oordeelde op basis van de medische rapporten dat de doodsoorzaak is: 'geweldinwerking van buitenaf waardoor een scheur in de halsslagader ontstond'. Dat geeft volgens de rechter geen aanleiding dat er iets anders is gebeurd dat de dood van Kleinjan heeft veroorzaakt. Dus niet een eerdere klap of ondeskundig handelen van hulpverleners.
De 18-jarige vriend die als eerste een klap uitdeelde, is veroordeeld tot een week celstraf vanwege mishandeling.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.