Nieuws

Inspectie verscherpt aandacht voor Twente Airport: "Grenzen worden telkens opgezocht"

De kans dat er de komende tijd weer een grote Boeing 747 op Twente Airport landt, lijkt voorlopig vervlogen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verscherpt haar aandacht op de Twentse luchthaven en tempert de ambities van het vliegveld bij Enschede. "Twente Airport moet eerst de zaken op orde hebben", aldus de toezichthouder.
Twente Airport en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) belandden in oktober in een hoogoplopend conflict met elkaar over de zes Boeing 747's van Lufthansa, die gestald werden op het luchthaventerrein bij Enschede. Twente Airport wilde een aantal vliegtuigen weer laten vertrekken, maar de inspectie hield dat tegen.

In gesprek - of toch niet?

Dat conflict is inmiddels opgelost en volgens Twente Airport wordt er weer volop vooruit gekeken. Zo is de luchthaven bezig met de aanleg van extra parkeerplaatsen voor grote vliegtuigen.
"We zijn in gesprek met de ILT voor toestellen van de omvang van een Boeing 747, dat je ze af en toe ook kan laten vertrekken", zegt Jan Schuring, algemeen-directeur van Technology Base, waar Twente Airport onder valt.
Maar de inspectie ontkent dat. "We zijn helemaal niet met Twente Airport in gesprek", zegt een woordvoerder. "Op dit moment lopen er geen aanvragen meer. Er worden op dit moment geen gesprekken gevoerd over het blijvend toestaan van het laten landen, parkeren of opnieuw opstijgen van grotere vliegtuigen."
We zijn helemaal niet met Twente Airport in gesprek
Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Infrastructuur aanpassen

Twente Airport stelt dat het binnen het bestaande certificaat grote vliegtuigen als een Boeing 747 mag laten landen, mits ze ook ter plekke gesloopt worden.
De inspectie is voorzichtiger in haar uitspraken over wat er mogelijk is. "Twente Airport moet eerst de zaken op orde hebben", benadrukt de woordvoerder. "Als ILT eisen we dat de luchthaven voldoet aan de regels van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie."
En aan die regels voldoet 'Twente' nog niet, benadrukt de ILT. "De luchthaven heeft in de afgelopen jaren, als ook op dit moment, onvoldoende acties ondernomen om het landen en opstijgen van grotere vliegtuigen volgens officiële regelgeving te kunnen uitvoeren. Zo hoort daar voor grote vliegtuigen een aangepaste infrastructuur bij."

Aandacht verscherpt

De inspectie is duidelijk geïrriteerd door de houding van de Twentse luchthaven. "We verscherpen onze aandacht voor de luchthaven, omdat wij constateren dat Twente Airport telkens de grenzen van de regels opzoekt", vertelt de woordvoerder. "Twente Airport mag op dit moment met betrekking tot de grotere vliegtuigen alleen de zes toestellen van Lufthansa laten vertrekken."
We verscherpen onze aandacht voor de luchthaven, omdat wij constateren dat Twente Airport telkens de grenzen van de regels opzoekt
Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

'Bijzonder dat ze dat zeggen'

Algemeen-directeur Jan Schuring van Twente Airport reageert terughoudend op de uitspraken van de inspectie. "Ik weet wat de ILT zegt, maar ik ga daar voor de camera niet op reageren. Wij spreken liever met ILT zelf, om te kijken hoe we toch een blijvende en bevredigende oplossing voor Twente Airport kunnen realiseren."
Over het verwijt dat de luchthaven 'de grenzen van de regels opzoekt', zegt Schuring: "Ik vind het bijzonder dat ze dat zeggen. Maar als ze dat zeggen, dan zeggen ze dat tegen u."
Het laten stallen van grote vliegtuigen als een Boeing 747 is voor Twente Airport een goede bijverdienste: zo'n 10.000 euro per maand, per vliegtuig. Dat geld is volgens Schuring hard nodig, om de luchthaven financieel rendabel te maken. "Want een lege luchthaven kost alleen maar geld. We zijn er ook aan gehouden om inkomsten te genereren om de luchthaven überhaupt te kunnen betalen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.