Nieuws

Op jacht naar vuurwerksmokkelaars langs de Duitse grens

De politie controleert weer bij grensovergangen op illegaal vuurwerk. De lijst met illegaal vuurwerk is langer geworden, omdat ook rotjes en vuurpijlen sinds dit jaar verboden zijn in Nederland. Dan móét het toch lukken om een flinke lading te ontdekken? We mochten een avondje meekijken.
Onder meer bij het Danspaleis in Haaksbergen stonden verschillende agenten te wachten op 'verdachte voertuigen'. Als je in een busje reed, was de kans groot dat je langs de kant van de weg werd gezet.

Verdachte voertuigen

"We zijn vooral op zoek naar grotere partijen. Die worden vaak vervoerd in busjes zonder reclame-opdruk", zegt agent Robbert Hummelink. Tijdens de controle zien we verschillende bestuurders die nog geen twee minuten eerder langs de weg zijn gezet door een ander team.
De typische vuurwerksmokkelaar? "Die bestaat niet", zegt Hummelink. "Soms zijn het zakenmannen die een grote lading meesmokkelen. Maar ook huisvaders die iets leuks voor de kinderen willen meenemen."
Als vuurwerkspecialist bij de politie speelt hij een centrale rol bij de actie van gisteravond. Toch moet hij zelf niets hebben van knalvuurwerk. "Ik ben blij als ik gevaren weghaal uit een woonomgeving. Als ik enig explosiegevaar heb voorkomen, ben ik tevreden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.