Overijsselse FvD-Statenleden eisen per brief intrekking referendum over Thierry Baudet

Politici van Forum voor Democratie eisen dat het bestuur het referendum over partijboegbeeld Thierry Baudet intrekt. Statenleden, ook uit Overijssel, dreigen het bestuur zelfs aansprakelijk te stellen als het doorgaat met de ledenraadpleging over het partijleiderschap van Baudet.

Het instrument van een "bindend referendum" en de functie van "partijleider" staan allebei niet in de regels van de partij, legt Overijssels fractievoorzitter Johan Almekinders uit. "En de ledenregistratie is natuurlijk een chaos."

Geen alternatief

Bovendien "wordt er helemaal geen alternatief geboden", zegt Almekinders na berichtgeving door NRC. "Het partijbestuur gaat van inconsequentie naar inconsequentie. Hoe kun je nou op zo'n korte termijn een referendum houden?"

Statenlid Stijn Hesselink en burgerlid - iemand die een Statenfractie ondersteunt - Theo Nuijten hebben de brief ook ondertekend.

De inmiddels onafhankelijke Utrechtse Statenfractie heeft een soortgelijke brief gestuurd. Zij geven het bestuur tot vrijdagmiddag de tijd om te reageren.

Deadline voorbij

Vannacht liep de deadline voor het bestuur om te reageren af. "Dan ligt de weg open om dit juridisch aan te vechten", zegt Almekinders. Hij hekelt het feit dat FvD-leden volgens hem geen echte keuze hebben. Best wat FvD'ers zouden misschien liever willen dat Joost Eerdmans of Nicki Pouw-Verweij het roer zou overnemen.

Het referendum zou volgens de briefschrijvers alleen kunnen doorgaan als mensen de kans krijgen zich als tegenkandidaat te melden, het ledenbestand door een onafhankelijke accountant is vastgesteld en het zeker is dat alle FvD'ers kunnen stemmen en alleen echte leden hun stem kunnen uitbrengen.

Notaris

Ook zou een notaris toezicht moeten houden en moet de partij volledige garanties geven dat de stemmen niet geopenbaard worden en dat het onmogelijk is de stemming te manipuleren.

Aan geen van deze waarborgen is voldaan, concludeert Almekinders. Met het onzorgvuldige referendum handelt het bestuur volgens hem "onrechtmatig jegens de vereniging en jegens de leden. Ik en/of andere leden kunnen dan de strafbaarheid van uw handelwijze nader onderzoeken".

Het bestuur noemde de aanstaande ledenraadpleging eerder "de enige juiste stap voorwaarts".

Meer over dit onderwerp:
FORUM VOOR DEMOCRATIE
Deel dit artikel: