Nieuws

Hoe betaal je een grammetje coke in Zwolle? 'Ik stuur wel een Tikkie'

De broers werden eind augustus opgepakt
De broers werden eind augustus opgepakt © News United - Stefan Verkerk
Een grammetje coke betaal je in Zwolle gewoon via een Tikkie. Dat blijkt uit het onderzoek naar twee Zwolse broers die verdacht worden van langdurige cokehandel in de wijde omgeving. Waar ze niet bij stil hadden gestaan: de opsporingsdiensten konden eigenaren van de gekoppelde bankrekeningen makkelijk achterhalen. Saillant detail: een van de twee verdachten speelt een opvallende rol in de Zwolse drugsoorlog.
De twee broers werden eind augustus opgepakt, nadat ze een jaar lang in de gaten zijn gehouden door de opsporingsdiensten. Gezien werd dat er gedeald werd in Zwolle, Zwartewaterland, Staphorst en Raalte.
Verschillende kopers van de twee zijn door agenten ondervraagd. Velen geven aan geregeld drugs bij de twee te hebben gekocht. Sommigen zelfs voor duizend euro per week. Betaling kon contant, maar ook per Tikkie, een online platform voor betaalverzoeken.

Barbecue

Rechercheurs wisten al snel te achterhalen dat de twee broers ieder twee bankrekeningen hadden, waarop de bedragen werden bijgeschreven. Vaak onder de noemer 'Lachgas', of 'BBQ'. "Maar hoeveel barbecues kun je hebben?", vragen betrokkenen in het onderzoek zich hardop af.
De online betaalde bedragen zijn bij elkaar opgeteld tot een som van een kleine 90.000 euro. "Dat bedrag moeten de broers terugbetalen", vindt justitie.

24/7 dealer-lijn

De advocaten van de broers zijn het er absoluut niet mee eens. Volgens hen is de dealperiode een stuk korter dan het OM zegt. Het zou hooguit om een paar maanden gaan, als dealen al daadwerkelijk kan worden bewezen.
Ze willen dan ook verschillende getuigen ondervragen. Ook wil één van de raadsmannen aantonen dat zijn cliënt gewoon een betaalde baan had. "Hij had helemaal geen tijd om een 24/7 dealer-lijn te beheren."

Drugsoorlog

Eén van de twee broers, bijgenaamd De Bolle, speelt een opvallende rol in het drugsconflict dat Zwolle in zijn greep houdt. Het conflict speelt tussen twee rivaliserende drugsbendes, die over en weer moordaanslagen op elkaar zouden hebben gepleegd.
De Bolle behoorde volgens insiders eerst tot het ene kamp, maar is 'overgelopen' naar de andere strijdende zijde. Over zijn voormalige broeders heeft hij een behoorlijk boekje opengedaan bij de politie. Hij zegt dat zijn oude broeders betrokken zijn geweest bij moordaanslagen en hem hebben ontvoerd en gemarteld.

Rust teruggekeerd

Inmiddels lijken alle hoofdrolspelers vast te zitten of gebroken te hebben met het milieu. Op een enkele autobrand na is de rust behoorlijk teruggekeerd in de Hanzestad.
De rechtszaak tegen De Bolle en zijn broer gaat begin februari verder. Tot die tijd blijven ze achter de tralies.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.