Nieuws

Hof van Twente getroffen door cyberaanval, veel persoonlijke informatie van inwoners weg

Cyberaanval kostte Hof van Twente digitale kavelwachtlijsten van kernen, herstel duurt nog maanden
Cyberaanval kostte Hof van Twente digitale kavelwachtlijsten van kernen, herstel duurt nog maanden © archief RTV Oost
De gemeente Hof van Twente is slachtoffer geworden van een cyberaanval. Hackers wisten de gemeentelijke systemen dinsdag binnen te dringen en de informatie op alle servers ontoegankelijk te maken voor ambtenaren. De gemeente lijkt daardoor veel persoonlijke informatie van inwoners kwijt te zijn en moet bouwen aan een compleet nieuwe, digitale infrastructuur.
Het gevolg voor de inwoners lijkt mee te vallen, schrijft burgemeester Ellen Nauta op de website van de gemeente, aangezien uit het eerste onderzoek blijkt dat de persoonlijke informatie niet is bekeken of verspreid.
Maar doordat veel van de gegevens door de hack zijn vernietigd, staat de gemeente voor een 'immense taak' om een compleet nieuwe technische infrastructuur te bouwen.

'Erg slecht'

De cyberaanval, die dinsdagmiddag eerst op een onschuldige storing leek, werd direct door ICT-medewerkers van de gemeente onderzocht. "Het afgelopen etmaal is een eerste grondige scan uitgevoerd van de situatie. U begrijpt dat wij hierover in het belang van dit onderzoek niet eerder mededelingen konden doen. "
De eerste resultaten van dat onderzoek zien er volgens de burgemeester 'erg slecht' uit. "Dit is voor organisaties die omgaan met gevoelige informatie, zoals wij, een nachtmerrie die werkelijkheid wordt. Gelukkig kunnen we melden dat het erop lijkt dat er geen gegevens in verkeerde handen zijn gevallen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.