Bijna failliet Eurocommerce heeft twijfelachtige reputatie

Het Deventer vastgoedbedrijf Eurocommerce blijkt een twijfelachtige reputatie te hebben opgebouwd in de vastgoedwereld. Dat blijkt aan de vooravond van het faillissement.

Verschillende beleggers zijn in het verleden verrast door onbekende afspraken waardoor huurders eerder dan afgesproken weg konden uit kantoorpanden. De beleggers kochten de panden van Eurocommerce inclusief huurders die een huurgarantie hadden getekend. In de praktijk bleken er echter regelmatig zogenaamde side-letters te zijn die de huurders de gelegenheid gaf onder de huurverplichting uit te komen. Eurocommerce lokte meerdere keren huurders weg uit panden die het bedrijf zelf had ontwikkeld.

 

Volgens directeur Rob Hengeveld van bedrijfsmakelaar MVGM is het niet ongewoon dat huurders weg worden gelokt. Wel zegt hij dat het niet vaak voorkomt dat een ontwikkelaar huurders weg lokt uit panden die hij zelf net verkocht heeft. Eurocommerce zou niet als enige gebruik hebben gemaakt van omstreden side-letters. Hengeveld zegt dat verschillende bedrijven dat deden.

 

Frank Gerards van Nieuwe Steen Investments uit Amsterdam noemt de gang van zaken bij Eurocommerce "een soort piramidespel." Hij heeft er geen goed woord voor over. Zijn bedrijf kocht het kantoorgebouw La Tour in  Apeldoorn van Eurocommerce. Accountantsbedrijf Ernst & Young was de belangrijkste huurder van het pand en er was een huurgarantie. Toch vertrok het bedrijf al jaren eerder naar een nieuw kantoorgebouw van Eurocommerce in Zwolle waardoor Nieuwe Steen Investments indertijd met een gebouw bleef zitten dat flink minder waard was. De investeringsmaatschappij schikte uiteindelijk de juridische strijd die volgde met Eurocommerce voor miljoenen.

 

Dinsdag buigt de rechter zich over de faillissementsaanvraag voor Eurocommerce. Het faillissement is aangevraagd door bouwer Dik Wessels uit Rijssen die nog ruim veertig miljoen euro tegoed zegt te hebben voor de bouw van een kantorencomplex in Amsterdam.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren