Nieuws

Cyberaanval Hof van Twente: 'Er is wel een verzoek tot iets geweest, dat ligt nu bij de politie'

Reacties op cyberaanval Hof van Twente
Reacties op cyberaanval Hof van Twente © RTV Oost / Rogier van den Berg
Er is recent een verzoek binnengekomen bij de gemeente Hof van Twente. Wat dit verzoek is geweest en of het te maken heeft gehad met de cyberaanval waar de gemeente slachtoffer van is geworden, is niet duidelijk. Ook kan burgemeester Ellen Nauta niet zeggen of er bedreigingen zijn geuit richting de gemeente. "Ik weet niet of het er iets mee te maken heeft gehad. Het ligt bij de politie, die het verder uitzoekt."
Afgelopen dinsdag leken de gemeentelijke systemen last hebben van een storing, maar uit onderzoek bleek dat het meer was dan dat. De gemeente lijkt veel persoonlijke informatie van inwoners kwijt te zijn en moet bouwen aan een compleet nieuwe, digitale infrastructuur. "Het kan wel maanden gaan duren voordat alles weer normaal is. Het gevolg voor de inwoners lijkt mee te vallen, aangezien uit het eerste onderzoek blijkt dat persoonlijke informatie niet is bekeken of verspreid."

Focus op back-ups

Wat inwoners wel zullen merken, is dat het allemaal wat langer gaat duren als er bijvoorbeeld een vergunning ergens voor aangevraagd wordt. Volgens Danny Mekic, jurist en technologiedeskundige, is het belangrijk dat er gefocust wordt op de back-ups, zodat de data zo snel mogelijk teruggehaald kan worden. Ook adviseert hij dat het personeel getraind wordt. "Dat ze weten wat ze doen en niet zomaar op een linkje in een mail klikken met alle gevolgen van dien. Maar ja, daar hebben ze nu natuurlijk niet veel aan in Hof van Twente."
Het herstel kan soms heel lang duren, weet Mekic. "Vaak is het ook een kwestie van de stekker eruit halen, misschien zelfs allemaal nieuwe computers aanschaffen en met de back-ups alles opnieuw starten. "Dat is duur en tijdrovend, maar soms kan het niet anders."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.