nieuws

Bodemvervuiling Stadsveld mogelijk groter dan gedacht

Poolmansweg
Poolmansweg
De gemeente Enschede heeft het bodemonderzoek in de wijk Stadsveld uitgebreid. Er zijn aanwijzingen dat de vervuiling groter is dan tot nog toe werd gedacht.
Aanvankelijk is onderzoek gedaan in de tuinen van 30 woningen aan de Poolmansweg, Bruggertstraat en Wethouder Nijhuisstraat en het binnenterrein. Daar was ooit een vuilstortplaats. Nu zijn er aanwijzingen dat ook de rest van het terrein tussen de drie straten is vervuild. Begin deze maand zijn er daarom bodemmonsters genomen, maar de onderzoeksresultaten zijn nog niet bekend. 
De eerste vervuiling werd eind vorig jaar ontdekt. In de bodem werden resten van teer en zware metalen gevonden waarna de gemeente onmiddellijk maatregelen heeft genomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht de bodemmonsters, onder meer door ze in een nagebouwde menselijke darm te laten liggen en te zien hoeveel lood er wordt opgenomen. Uit dat onderzoek blijkt dat de adviezen van de gemeente terecht waren. Die adviseert de bewoners in het hele gebied om te voorkomen dat kinderen in de tuinen graven en zand binnenkrijgen. Ook wordt afgeraden om de tuin als moestuin te gebruiken. Tuinonderhoud kan geen kwaad.
De gemeente Enschede wil nu eerst weten hoe groot het verontreinigde gebied is, voordat er een oplossing gezocht kan worden. Ook wordt dan pas duidelijk hoe lang dat nog gaat duren. Vanavond is er een spreekuur voor bewoners die nog vragen hebben over hun situatie.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.