nieuws

Turncoaches vol lof over 'sterke meiden'

Wyomi Masela
Wyomi Masela
De emoties zijn verwerkt, de strijd om een olympisch ticket brandt weer los. Want hoewel bij de EK turnen in Brussel een plaats in de landenfinale het doel is, tellen voor Wyomi Masela uit Almelo en Céline van Gerner vanaf donderdag toch vooral individuele belangen. Twee coaches verhalen over twee 'sterke meiden'.
Van Gerner is na blessureleed terug in het team dat zonder haar op het zogenoemde testevent in Londen naast olympische kwalificatie greep. In plaats van een ploeg mag Nederland slechts één turnster naar de Spelen afvaardigen, hetgeen de afgelopen maanden - net als bij de mannen - tot een heuse soap leidde.
Van Gerner leek met een nominatie van het WK in oktober op zak de beste papieren te hebben, maar Masela voldeed begin januari ook aan de prestatie-eis van NOC*NSF en had meteen - omdat die prestatie in 2012 was geleverd - het gevraagde vormbehoud getoond. Het leverde haar begin februari het olympische ticket op, waarna Van Gerner - aangespoord door een succesvolle gang naar de rechter van Jeffrey Wammes - er via een kort geding in slaagde die beslissing terug te draaien.
"Het is bijzonder hoe die meiden dat 'gehandled' hebben", zegt Gerben Wiersma, bondstrainer maar ook persoonlijk coach in Heerenveen van Van Gerner. "Het heeft zijn weerslag gehad, maar Wyomi heeft laten zien dat ze mentaal heel sterk is", vindt Vincent Wevers, coach van de turnster bij Bosan/TON Almelo.
Op 23 april viel de uitspraak van de rechter - in het voordeel van van Gerner - Masela koud op het dak. Wevers: "Dat raakt je, mij net zo goed als Wyomi. Je deelname aan de Spelen is nota bene bevestigd door NOC*NSF. Het plan was uitgestippeld en opeens is niets meer zeker. Ook ik heb het er even moeilijk mee gehad."
Er was contact met Wiersma, de hoofdcoach met wie Wevers al jaren samenwerkt maar nu ook een concurrent. "We hebben wel gebeld, heel even en vrij oppervlakkig." Wiersma zat in een lastige positie. "Céline had natuurlijk eerder een klap gehad. Ze rekende al 2 jaar op deelname aan de Spelen. Met het kort geding tegen de bond heb ik me zo min mogelijk bemoeid. Dat lag voor mij gecompliceerd."
Daarbij wilde Wiersma, in dienst van gymnastiekbond KNGU, de verhouding met 'het andere kamp' goed houden. "Ik heb bewust wel contact gehouden, via Vincent ook met Wyomi."
Samen staan ze donderdag op de mat in het Brussels Expo. "Dit kan een heel mooi EK worden", denkt Wiersma. "Céline en Wyomi zijn teamgenoten en concurrenten, bij toplanden als Rusland is het nooit anders." En Wevers: "Natuurlijk staat dit EK in het teken van de Spelen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.