Cnopius-traject voor hoogbegaafden succesvol

Het zijn de dokters, architecten en professoren van de toekomst, de hoogbegaafde kinderen die nu op de basisschool zitten. Maar dan moeten ze wel goed begeleid worden.

Veel hoogbegaafde kinderen voelen zich doodongelukkig op school en presteren onder hun niveau, of lopen zelfs helemaal vast. In Zwolle is dit schooljaar op 8 basisscholen proefgedraaid met het project Cnopius voor slimme leerlingen en met veel succes.

 

Cnopius-klassen

Bijzonder aan het Cnopius onderwijs is de nauwe samenwerking met de eigen leerkracht. Alle leerkrachten krijgen training om hoogbegaafdheid te signaleren en de kinderen te begeleiden. De kinderen gaan één dagdeel per week naar hun Cnopius-klas, daar ontmoeten ze andere slimme kinderen, en krijgen ze uitdagende lessen als Russisch of ruimtevaartkunde.

 

Onderdeel van de school

Daarnaast krijgen ze opdrachten mee, die ze in de eigen klas op de basisschool moeten uitvoeren. Het hoogbegaafdenklasje staat dus niet op zich, maar is onderdeel van de school. Volgens onderwijsdeskundigen is dit voor de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen veel beter dan het oprichten van speciale scholen, zoals het Leonardo-onderwijs.

 

Samenwerking met Celeanum

Volgend schooljaar sluiten nog veel meer scholen van openbaar onderwijs Zwolle zich aan bij het Cnopius-project. Dan wordt er ook samengewerkt met gymnasium Celeanum. Vandaag kregen de Cnopius-leerlingen daar al een voorproefje van.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren