nieuws

Tuitert houdt nog steeds van ex-coach Orie

Mark Tuitert
Mark Tuitert
Ze leken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker nadat Mark Tuitert uit Holten in 2010 - na een jarenlange zoektocht met zijn coach - de ultieme race afleverde en olympisch goud op de 1500 meter veroverde, leek er nooit meer iemand tussen hem en trainer Jac Orie te kunnen komen. Twee jaar later volgde toch de breuk.
Toen Tuitert zondagavond Orie vertelde dat hij de intentie had om er met Team Beslist.nl, de ploeg van coach Gerard van Velde, uit te komen, bleef het even stil aan de andere kant van de lijn. "Ja, Jac was heel teleurgesteld en dat begrijp ik", zei Tuitert dinsdag, nadat de handtekening onder een 2-jarig contract was gezet. "Die pijn voel ik als geen ander. Ik hou van hem."
De vergelijking met een liefdeskoppel dat na 10 jaar samenwonen uit elkaar gaat, is snel gemaakt. Maar zo voelt Tuitert het ook. Diezelfde intense pijn. Toch vond de 32-jarige schaatser dat hij geen andere keuze had. Na twee magere seizoenen was hij tot de conclusie gekomen dat de focus weer voor 100 procent op het schaatsen moest komen en dat 'Team-Orie' hem die mogelijkheid niet kon bieden. De formatie heeft momenteel nog geen hoofdsponsor en voert gesprekken met diverse partijen. "Die focus moet weer helemaal terug", zei hij. "Alleen dan kan ik presteren."
Daarom kon Tuitert de lokroep van de andere ploeg - die hem een gespreid bedje aanbood - niet weerstaan. "Op een gegeven moment kon ik het niet naar mezelf toe verantwoorden om dat gesprek n¡et aan te gaan", zei Tuitert.
"Natuurlijk ben ik bang, natuurlijk ben ik onzeker. Maar de afgelopen 2 jaar is het mij ook niet gelukt. En voor de duidelijkheid; dat lag niet aan Jac of zijn programma, dat lag aan mezelf. Als olympisch kampioen kwam er zoveel op me af en daarnaast hebben ook enkele privézaken me flink geraakt. Ik moet me nu weer heel erg met schaatsen bezighouden."
Dat hierdoor zijn relatie met Orie flink bekoelt, is lastig te accepteren. "Het was heel moeilijk om deze beslissing te nemen", vervolgde hij. "Jac ligt me ontzettend na aan het hart. We hebben een emotionele verbinding en dan doet het heel erg pijn om afscheid te nemen.''
Tuitert omschrijft het als een sprong in het diepe. Alhoewel hij financieel er zeker niet op achteruit gaat, moet hij op sporttechnisch gebied afwachten of het allemaal gaat werken. "Daar ben ik heel eerlijk in. Natuurlijk is het een risico. Maar deze stap niet maken, is ook een risico. De komende 2 jaar wil ik het heel simpel houden. Ik wil alleen met schaatsen bezig zijn. En die kans wordt me nu geboden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.