nieuws

Mogelijk meer Zwolse supermarkten open op zondag

In de toekomst zullen waarschijnlijk meer supermarkten in Zwolle open zijn op zondag. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt in te stemmen met een voorstel om de winkeltijdenwet te verruimen, bleek gisteren tijdens de bespreking van het plan.
De meeste partijen kozen voor de optie om het aantal winkels dat op zondag geopend mag zijn, uit te breiden. Het voorstel van de verantwoordelijk wethouder is acht, maar of dat ook het definitieve aantal wordt is nog niet duidelijk. Nu zijn er twee avondwinkels en een buurtsuper die op zondag geopend zijn. In Zwolle mag er per 30.000 inwoners één levensmiddelenwinkel op zondag geopend zijn.

Discussie niet nieuw

De discussie rondom zondagopenstellingen is niet nieuw in de provincie. In Deventer en Enschede mochten maar een paar supermarkten op zondag open, maar dat stuitte op zoveel protest dat andere supermarkteigenaren het zelfs op dwangsommen en rechtszaken aan lieten komen. Maar ze vonden een maas in de wet. Enschede en Deventer wezen zichzelf aan als toeristisch gebied, wat betekent dat alle winkels zelf mogen bepalen of ze op zondag open gaan. In beide steden balen vooral de kleine ondernemers van de oplossing. Hengelo probeerde het eerst met vijf vergunningen voor supermarkten, maar ook daar was de weerstand niet van de lucht. Hengelo draaide vervolgens het besluit terug en er mocht geen enkele winkel meer open op zondag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.