nieuws

Oldenzaal mogelijk onder druk gezet voor crematorium

Locatie crematorium Oldenzaal
Locatie crematorium Oldenzaal
Er is mogelijk druk uitgeoefend op de gemeenteraad van Oldenzaal bij de beslissing over een nieuw crematorium aan de Schipleidelaan. Dat bleek vandaag tijdens een zitting van de Raad van State.
De Oldenzaalse politiek was al 12 jaar in discussie over het crematorium, toen in de zomer van 2011 een knoop werd doorgehakt. Achter de begraafplaats aan de Schipleidelaan kon een nieuw uitvaartcentrum en een crematorium worden gebouwd. Tot grote teleurstelling van omwonenden, die de gang van zaken nu laten beoordelen door de Raad van State.

Naar de locatie toe 'geredeneerd'

Volgens de Stichting tot Behoud Woonomgeving de Thij heeft de gemeenteraad naar de locatie toe 'geredeneerd'. De grond was al aangekocht door het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast zou de betrokken wethouder een brief hebben gekregen van uitvaartonderneming Dela, waarin werd gedreigd met een schadeclaim als de vestiging aan de Schipleidelaan niet door zou gaan. Een schade-expert raamde de kosten voor Dela op ruim een miljoen euro als de plannen niet door zouden gaan.

'Locatie ongeschikt voor crematorium'

Omwonenden zijn vanaf het begin geen voorstander van het crematorium geweest. Ze vinden de locatie niet geschikt, omdat het in de buurt van een recreatiepark ligt. Bovendien zou de locatie niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De stichting vindt verder dat de gemeenteraad had moeten onderzoeken of er ook geschikte alternatieven waren.

'Raad kon volledig vrij beslissen'

Een woordvoerder van de gemeente liet tijdens de zitting weten dat de gemeenteraad volledig vrij kon beslissen over de komst van het crematorium, maar de Raad van State vond dat geen overtuigend verhaal. De Raad doet over zes weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.