nieuws

"Kroonprins moet afzien van opening Urenco Almelo"

Urenco in Almelo
Urenco in Almelo
Prins Willem Alexander moet niet naar de opening van Urenco in Almelo komen. Die oproep doet de actiegroep WISE aan hem in een open brief. De prins opent op uitnodiging van de Almelose verrijkingsfabriek donderdag een nieuwe productiehal.
Urenco verrijkt uranium voor tientallen kerncentrales over de hele wereld en is daarmee een cruciale speler in de nucleaire wereld. Met de komst van de prins spreekt het Koninklijk Huis zich, volgens WISE, uit vóór kernenergie. In een open brief aan de prins schrijft de actiegroep: "Kernenergie is niet alleen gevaarlijk, duur en vies maar blokkeert ook de door U zo gewenste doorbraak naar een duurzame energievoorziening. U bent er zelf al jaren van overtuigd dat we een ander pad moeten kiezen, weg van fossiel en nucleair. (..) Opening van een fabriek die een essentiële schakel vormt in de nucleaire keten en het mogelijk maakt dat wereldwijd tientallen kerncentrales doorgaan met de productie van atoomstroom is dan ook een verkeerd signaal."
Op de website www.enschedevoorvrede.nl kunnen mensen een petitie ondertekenen waarin de prins wordt opgeroepen niet naar Urenco te komen. Inmiddels hebben zo'n 400 mensen die petitie getekend. Donderdag staat een protest gepland. Bij de hoofdingang van Urenco, aan de Planthofsweg in Almelo wordt dan van 15.00 tot 16.00 actie gevoerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.