Lege huishoudpot kost eigenaar Eurocommerce de kop

Eigenaar Ger Visser van vastgoedgigant Eurocommerce uit Deventer heeft als directeur op moeten stappen, omdat banken een belangrijke lening weigerden te verstrekken. Dat heeft bewindvoerder Paul Schepel RTV Oost laten weten.

Het bedrijf uit Deventer had dringend geld nodig, omdat gas, water, licht en schoonmaakkosten van tientallen panden niet meer betaald konden worden. Daardoor wilden huurders geen huur meer betalen, waardoor het faillissement in een stroomversnelling dreigde te komen. Met een zogenaamd boedelkrediet van 6 miljoen euro kan het bedrijf in ieder geval tot het eind van het jaar weer vooruit. Voorwaarde voor het krediet was wel dat eigenaar Ger Visser plaats zou maken voor een interim-directeur. De banken lijken alle vertrouwen in Visser verloren te hebben.

 

Conflict met de banken

De eigenaar van het vastgoedbedrijf weigert al maanden mee te werken aan een reddingsplan voor zijn bedrijf. Hij zou op een aantal cruciale eisen van de banken niet in willen gaan. Zo weigert hij om met zijn privévermogen van ruim 144 miljoen garant te staan. Negen verschillende banken hebben samen 650 miljoen euro aan het bedrijf uit Deventer geleend. De grootste schuldeiser is de Rabobank.

 

Financiële problemen

Eurocommerce kwam begin dit jaar in financieel zwaar weer terecht, doordat de verkoop van kantoorpanden stokte. Het bedrijf bleef daardoor met tienduizenden vierkante meters onverkoopbare kantoorruimte zitten. De problemen kwamen in een stroomversnelling toen bouwer Wessels in april het faillissement aanvroeg. Hij deed dat omdat Eurocommerce hem nog 42 miljoen euro verschuldigd was voor de bouw van twee kantoorpanden in Amsterdam. Wessels trok zijn faillissementsaanvraag uiteindelijk in, maar eind mei vroeg het bedrijf zelf uitstel van betaling aan. Bewindvoerders proberen nu samen met de banken het bedrijf te redden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren