nieuws

'Geen gevaar voor ICD-patiënten Isala en MST'

De Isala klinieken in Zwolle en het Medisch Spectrum Twente in Enschede hebben alle hartpatiënten met een onbetrouwbaar soort pacemaker de afgelopen maanden gecontroleerd.
Bij de patiënten is een zogeheten ICD aangebracht. Dit apparaat heeft een ingebouwde defibrillator, die het hart weer op gang kan brengen bij een levensbedreigende hartritmestoornis. Uit onderzoek is gebleken dat er bij ICD's van het merk St. Jude Medical, die zijn voorzien van een Riata draad, mankementen kunnen optreden. Isala en MST hebben de afgelopen jaren honderden van dit soort apparaten gekocht.

Draad in 3 gevallen kapot

Van de 179 ICD's die het Medisch Spectrum Twente de afgelopen jaren heeft geïnstalleerd, bleek bij controle in drie gevallen de draad kapot te zijn. Van andere was de bewuste draad wel beschadigd, maar functioneerde het apparaat nog goed. Alle patiënten met dit type ICD worden frequent gecontroleerd door cardiologen. Volgens een cardioloog van de Isala-klinieken waren de testen die met deze apparaten in laboratoria zijn gedaan onvoldoende.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.