nieuws

Slagharen gematigd positief over komst AZC

De inwoners van Slagharen zijn gematigd positief over de terugkomst van een asielzoekerscentrum naar hun dorp.
Dat blijkt uit navraag onder enkele tientallen inwoners van Slagharen die op een informatiebijeenkomst over de komst van het AZC waren afgekomen. Vorige week maakte het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) bekend dat zij zich weer wil vestigen in voormalige kloosterschool De Eik. Het grootse probleem heeft Slagharen met het  aantal asielzoekers dat zal komen. 520 mensen zou een te grote belasting zijn op een dorp met zo'n tweeduizend inwoners. De gemeente weerspreekt dit en zegt dat de voorzieningen zoals scholen, winkels en sportverenigingen dit prima aankunnen. 

Daling

Het aantal door COA op te vangen asielzoekers daalt landelijk. Daarom heeft het COA besloten tijdelijke of verouderde locaties zoals Azelo en Markelo te vervangen door duurzame locaties met een langere levensduur zoals De Eik in Slagharen.

2016

Volgende week praat de gemeenteraad van Hardenberg over de plannen. In het najaar neemt het COA een definitief besluit over de komst van het AZC. De verwachting is dat rond 2016 het gebouw klaar kan zijn voor gebruik. Van 1987 tot 2003 was er in De Eik ook al een AZC gevestigd. Dat leidde in het begin tot grote weerstand, maar later draaide dat bij en was er zelfs protest tegen het vertrek van het AZC.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.