nieuws

Van Marwijk stopt als bondscoach bij Oranje

Bert van Marwijk
Bert van Marwijk
Bert van Marwijk is niet langer bondscoach van het Nederlands elftal. De in Deventer geboren trainer gooide woensdagavond de handdoek in de ring. De overeenkomst tussen Van Marwijk en de KNVB liep officieel tot en met het EK van 2016.
Het Nederlands elftal werd bij het Europees kampioenschap al in de groepsfase uitgeschakeld, na nederlagen tegen Denemarken, Duitsland en Portugal. Bij terugkeer in Nederland voerde hij twee evaluatiegesprekken met de KNVB. Woensdag kwam Van Marwijk tot de conclusie dat er geen basis was voor een verdere samenwerking. Van Marwijk leidde Oranje twee jaar geleden naar de finale van het WK.
"Ik heb hevig getwijfeld, maar toch besloten om deze stap te moeten nemen", aldus zei Van Marwijk. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is Van Marwijk dankbaar. "De KNVB is Van Marwijk bijzonder erkentelijk: hij heeft uitzonderlijk goed gepresteerd met een finaleplaats op het WK en een eerste plaats op de FIFA-ranking. Ik kijk persoonlijk met een heel goed gevoel terug op onze samenwerking. Natuurlijk is het spijtig om vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen, maar we moeten realistisch zijn", aldus Van Oostveen.
Het vertrek van Bert van Marwijk is normaal gesproken slecht nieuws voor Alfred Schreuder. De assistent-trainer van FC Twente zou met ingang van het nieuwe seizoen de bondscoach terzijde gaan staan als assistent-bondscoach, maar dat staat nu op losse schroeven. Normaal gesproken kiezen bondscoaches hun eigen assistenten en het is de vraag of Schreuder daarvoor ook door de opvolger van Van Marwijk uitgekozen zal worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.