nieuws

Aedes schorst twee Overijsselse corporaties

Woningcorporaties geschorst
Woningcorporaties geschorst
Woningcorporaties Twinta Wonen uit Hengelo en Livio uit Enschede zijn geschorst door Aedes, de brancheorganisaties voor woningcorporaties.
Twinta Wonen, Livio en nog acht andere corporaties in Nederland werken niet mee aan verplichte controles, schrijft Trouw. Elke vier jaar controleert een extern bureau of corporaties volgens de regels werken. Ook wordt er gekeken naar de vermogenspositie en spreekt het externe bureau met lokale partijen als wethouders en investeerders. Aedes stelt de controles verplicht voor leden. Als de geschorste corporaties niet voor het einde van het jaar meedoen, worden ze geroyeerd. Als een lidmaatschap wordt opgezegd, kan dat voor de ministereen reden zijn om de corporatie scherper in de gaten te houden.
Volgens Aedes is het belangrijk om te weten hoe corporaties presteren, want als er een omvalt, staan corporaties onderling borg voor elkaar. Zo moeten de Overijsselse corporaties 50 miljoen euro meebetalen om de financiële problemen bij verhuurder Vestia op te lossen. Vestia heeft een schuld van 2 miljard euro.
Twinta Wonen en Livio zijn kleine spelers. Twinto Wonen verhuurt zo’n 680 woningen, bij Livio gaat het om 248 woningen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.