nieuws

Niet inzien risico's oorzaak instorten dak Grolsch Veste

Het niet inzien van de risico’s heeft geleid tot het instorten van het dak van de Grolsch Veste. Dat is de voornaamste conclusie uit het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, dat vanmiddag om 12.00 uur is gepresenteerd.
Het dak is ingestort omdat essentiële onderdelen ontbraken. Die gevaarlijke situatie is door niemand herkend, staat in het rapport te lezen. Bij het ongeval van bijna een jaar geleden vielen twee doden en negen gewonden. Hoofdaannemer Grolsch Veste BV, een combinatie van drie bouwbedrijven, had een coördinatie- en controleverplichting, maar nam geen maatregelen om de stabiliteit van de bouwconstructie te waarborgen. Dit terwijl er zichtbaar onderdelen ontbraken.

Verwijtbaar

'Zowel in de coördinatie als in de afstemming van en het toezicht op de bouw zijn fouten gemaakt. Of er een verwijtbare schuldige aan te wijzen valt moet het Openbaar Ministerie beslissen. Het strafonderzoek is nog niet klaar.' Dat heeft  een woordvoerder van de bouwcombinatie laten weten.

Oorspronkelijke planning ingekort

De hoofdaannemer had besloten om, onder druk van de opleverdatum, de oorspronkelijke planning in te korten. De afbouw van de tribune werd parallel uitgevoerd met de opbouw van de constructie. De woordvoerder van de bouwcombinatie ontkent dat er sprake was van tijdsdruk en zegt dat de fouten absoluut niet zijn gemaakt door die tijdsdruk. Ook zegt hij dat de bouwcombinatie zich op bepaalde onderdelen niet kan vinden in het rapport. Welke onderdelen dat zijn is niet bekend, maar het is waarschijnlijk dat dat over de tijdsdruk gaat.

Foutenfestival

Een foutenfestival ging vooraf aan het dakdrama. Er bleken dus essentiële onderdelen te ontbreken, de belastbaarheid van de constructie was niet gecontroleerd en er werden al dakplaten op de constructie gelegd en een videoscherm van achtduizend kilo opgehangen. Op het moment van instorten stonden tien werknemers op het dak. In het rapport staat ook een aanbeveling: Het veiligheidsbesef in de bouwsector moet sterk worden verbeterd om soortgelijke ongevallen te voorkomen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.