nieuws

Eis 5 jaar voor overval en schietpartij Enschede

Eis: 5 jaar voor overval Enschede
Eis: 5 jaar voor overval Enschede
De officier van justitie in Almelo heeft een celstraf van 5 jaar geëist tegen een overvalverdachte uit Utrecht.
De man zou in januari dit jaar geprobeerd hebben om de eigenaar van een Enschedese coffeeshop te overvallen. Dat gebeurde voor de deur van de flatwoning van de man aan de Marthalaan. Bij de overval werd volgens het slachtoffer gericht op hem geschoten, maar werd hij niet geraakt. De overval zou mislukt zijn, omdat het slachtoffer de verdachte mannen opmerkte en de politie belde. Hij werd al eerder overvallen en was op zijn hoede.

Bekentenis

De man uit Utrecht heeft bekend dat hij heeft geschoten, maar zegt dat het slechts een waarschuwingsschot in de lucht was. De Utrechter vertelde voor de rechtbank dat hij in opdracht van een man uit zijn woonplaats met twee mannen naar Twente was gekomen. De bedoeling, zo hield hij de rechtbank uitgebreid voor, was om in te breken in een schuur, waar de handelsvoorraad van de coffeeshop opgeslagen zou zijn. Dat mislukte toen de eigenaar plots opdook. Omdat de eigenaar behalve een telefoon ook iets dat op een vuurwapen leek in zijn handen had, schoot hij een keer in de lucht voordat hij er vandoor ging.

Machinegeweer

De identiteit van zijn mededaders en de opdrachtgever wil de man niet bekend maken. Hij is ook de enige die, na een wilde vlucht met volle snelheid over Twentse wegen, in Oldenzaal aangehouden werd. De door de Utrechter bestuurde vluchtauto was met hoge snelheid tegen een verkeerspaal gebotst. In de auto troffen agenten een machinegeweer, twee pistolen en een grote hoeveelheid munitie aan. De Utrechter werd door de politie uit een boom gehaald, waar hij zich verstopt had.

Losgeld

Overigens is er bij de Criminele Inlichtingen Eenheid van de Utrechtse politie informatie binnengekomen dat het om een poging zou gaan om de Enschedese coffeeshopeigenaar te ontvoeren en vrij te laten in ruil voor een grote som losgeld. Bewijs daarvan is verder niet gevonden, maar het zou volgens de officier van justitie kunnen verklaren waarom ook een bos touw in de vluchtauto werd gevonden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.