Nieuws

Project met 80-plussers in Genemuiden is landelijk voorbeeld

Het project in Genemuiden is een landelijk voorbeeld
Het project in Genemuiden is een landelijk voorbeeld © iStock / kzenon
Het huisbezoekproject aan 80-plussers in Genemuiden wordt waarschijnlijk uitgerold naar andere Nederlandse gemeenten. Het ministerie van VWS heeft het initiatief van de gemeente Zwartewaterland opgenomen in de handreiking voor huisbezoeken aan 75-plussers.
In 2019 begon de gemeente met een pilot. Daarbij legden wijkverpleegkundigen van IJsselheem bij veertig 80-plussers in Genemuiden een huisbezoek af. Bijzonder hieraan was dat zij niet alleen aandacht hadden voor eenzaamheid en welbevinden, maar ook voor medische klachten. Zo kreeg de gemeente een compleet beeld.

Uitrol

Eerder deze maand bleek uit een evaluatie al dat de ouderen de pilot zelf ook als positief hebben ervaren. Daarop besloot het gemeentebestuur het huisbezoekproject verder uit rollen naar andere kernen in de gemeente. IJsselheem wil weer meedoen en ook Thuiszorg Icare, de andere aanbieder van wijkverpleging, wil graag bij de uitvoering worden betrokken.
Het ministerie schaart het project in de lijst voor handige hulpmiddelen, waaruit de andere gemeenten kunnen putten. Maar de handreiking is ook bedoeld voor GGD’s en zorginstellingen. Uit onderzoek van het ministerie blijkt echter dat vooral gemeenten behoefte hebben aan een zo praktisch mogelijke handreiking voor huisbezoeken.

Staphorst

In buurgemeente Staphorst vindt sinds twee jaar ook een dergelijk initiatief plaats: het project Vitaal en Veilig Thuis. Het is een proef die drie jaar duurt. Hier gaat het om het 75-plussers die door vrijwilligers worden bezocht.
Vrijwillige seniorenbezoekers vullen tijdens een huisbezoek samen met de oudere een vragenlijst in en geven informatie over veilig wonen, valpreventie, brand- en inbraakpreventie en welzijns-, zorg- en bewegingsactiviteiten in de gemeente Staphorst. Ook dit project wordt positief ontvangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.