'Referendum Losser over samenvoeging met Enschede'

Burgerforum in Losser wil een volksraadpleging over de samenwerking met de gemeente Enschede. Fractievoorzitter Ter Haar wijst het gemeentebestuur er in een brief op dat samenwerking noodzakelijk is, maar dat ook gekeken moet worden naar andere buurgemeenten dan alleen Enschede. 'Samenwerking met alleen Enschede lijkt meer op een samenvoeging en daar moet onder de inwoners wel voldoende draagvlak voor zijn'.

De gemeente Losser wil absoluut zelfstandig blijven maar vindt dat ze te klein is om belangrijke wetswijzigingen en regels goed door te voeren en zoekt daarom samenwerking. Daarnaast kampt de gemeente met een miljoentekort en moet er fors bezuinigd worden. Burgerforum zegt dat het belang van een samenwerking alom duidelijk is, maar in de huidige opzet gaat het niet om samenwerking maar samenvoeging.

Onomkeerbaar

De gemeente Losser wil een aantal uitvoerende diensten, zoals de sociale dienst, landbouw en veeteelt en de afdeling milieu en handhaving, onderbrengen bij buurgemeenten. Ze doet dat nu bij de gemeente Enschede. Een derde van de ambtenaren werkt daar nu al. Een nieuwe groep ambtenaren staat nu voor een overstap naar Enschede. Als dat eenmaal is gebeurd, is er volgens fractievoorzitter Ter Haar geen weg terug meer. Als alle ambtenaren overstappen naar dezelfde gemeente is dat volgens Burgerforum een stap dichter bij een fusie.


Tegelijk met Tweede Kamerverkiezingen
Burgerforum wil van de inwoners horen of ze niet liever ook een andere samenwerkingspartner willen, zoals Dinkelland of Oldenzaal. Om de kosten te beperken stelt Burgerforum voor het referendum tegelijk te houden met de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Een eerdere motie van Burgerforum over een referendum is gestrand omdat er geen politieke meerderheid voor was.

 

'Kwalijke zaak'

Coalitiepartij VVD laat in een reactie weten het verzoek om een referendum een kwalijke zaak te vinden. 'Burgerforum veroorzaakt weer onrust, net nu er een nieuwe wethouder is en de rust lijkt weergekeerd. Volgens fractievoorzitter Hendriks is al duidelijk dat de mensen willen dat ambtenaren worden ondergebracht bij Enschede  als Losser daarmee zelfstandig kan blijven. Een referendum is in zijn ogen daarom overbodig.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren