Diny Cohen: inspirerende vechter tegen ALS

Er zijn zoveel inspirerende mensen! Zo had ik onlangs een ontmoeting met Diny Cohen (66) uit Deventer. Diny mag graag fietsen en zwemmen. Dat doet ze vol overgave. Helaas kreeg Diny begin 2006 de vreselijke diagnose ALS te horen.

Het is gelijk je doodvonnis. Want ALS is een zeer ernstige zenuwziekte, die ervoor zorgt dat je zenuwcellen in het ruggemerg en de hersenen langzaam afsterven. Na de diagnose heb je gemiddeld nog drie jaar te leven. Diny heeft dus geluk. Het is bovendien een kanjer en een vechter. Ze heeft op de langste dag ruim 40 kilometer gefietst om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze ziekte en voor hulpmiddelen.

 

Net als Diny is ook haar fiets heel bijzonder. Het is een elektrisch aangedreven ligfiets, die ze met een soort van joysticks bestuurt. Ik mocht haar op 21 juni volgen met mijn kleine camera op opnames te maken voor Het Hiernumaals. Ik raakte onder de indruk van deze zieke, maar dappere vrouw en haar familie. Want reken maar dat bij zo’n onomkeerbaar ziektebeeld iedereen in je omgeving meelijdt.

 

Onderweg maakten we een tussenstop. Diny wilde een kaarsje opsteken bij het Maria-altaar in één van dorpskerken die we onderweg tegenkwamen. “Voor mijn kinderen en kleinkinderen”. Het was een emotioneel moment en niet alleen voor haar.

 

Morgen ga ik naar haar toe. Ik wil van haar weten hoe zij in het leven staat. Wat verandert er als je je doodvonnis te horen hebt gekregen? Wat is er nog belangrijk? En wat absoluut niet meer? En gaan mensen je uit de weg? Ik heb veel vragen voor Diny. O ja, haar actie heeft tot nu toe ruim 2500 euro opgebracht. Dat mag best meer worden.

Deel dit artikel:

Reageren