Nieuws
Onderzoek door GGD in Enschede vanwege 'open' tuberculose bij leerling ROC van Twente

Bij een leerling van het ROC van Twente van locatie De Maere in Enschede is besmettelijke 'open' longtuberculose vastgesteld. GGD Twente heeft een contactonderzoek gestart. De student is onder behandeling.
Tuberculose is een infectieziekte. De ziekte komt meestal in de longen voor en is goed te genezen met medicijnen. Alleen patiënten met 'open' tbc kunnen andere mensen besmetten.
Vaak hoesten
Een patiënt met longtuberculose moet vaak hoesten. Daarbij kunnen bacteriën in de lucht gehoest worden. Iemand die regelmatig en dicht bij een tuberculosepatiënt is kan de bacteriën inademen en zo worden besmet.
Mensen krijgen de bacteriën dus niet binnen via aanraken van de patiënt of door gezamenlijk gebruik van bijvoorbeeld laptops, boeken of het toilet.
Onderzoek
In het contactonderzoek brengt de GGD de omgeving van de student in beeld en komt er zicht op mensen uit de directe omgeving, die regelmatig en intensief contact hebben met de betreffende persoon. Onderzoek dat de GGD de afgelopen maanden ook uitvoert bij coronabesmettingen.
De mensen die nauw contact hebben gehad met de besmette student worden persoonlijk door GGD Twente geïnformeerd. Zij worden eerst uitgenodigd voor voorlichting en vervolgens voor een onderzoek om vast te stellen of ze een tuberculose-infectie hebben opgelopen.
Huidtest
Het onderzoek op een (slapende) tuberculose wordt gedaan door middel van een huidtest (Mantouxtest) en eventueel een longfoto. Personen die een besmetting hebben opgelopen merken daar niets van en zijn er niet ziek van. Ook ervaren zij geen klachten. Zij kunnen ook geen anderen besmetten.
Als na onderzoek blijkt dat een besmetting met de tuberculosebacterie is gevonden, is de kans op het ontwikkelen op de ziekte tuberculose klein. Maar éen op de tien mensen met een besmetting krijgt de ziekte tuberculose.
Door uit voorzorg medicijnen te slikken, wordt de kans op de ziekte nog kleiner; namelijk minder dan één procent.