nieuws

Portret van een zachtmoedige rebel

Jan van Kessel
Jan van Kessel
Freelance journalist Jan van Kessel moet in 1993 zes weken gedwongen plat met een hernia. Gevolg? Hij raakt al zijn opdrachtgevers, en dus zijn inkomsten kwijt. Het biedt hem ook de mogelijkheid, eens kritisch naar zijn leven te kijken. “Is dit wat ik werkelijk wil? Mijn leven laten bepalen door mijn agenda?” 1993 is het keerpunt in zijn leven.
Jan van Kessel besluit te gaan wandelen. Alle dagen een stuk langs de IJssel en vaak wat verder. Soms wandelt hij 50 kilometer per dag. Hij heeft uitgerekend dat hij vanaf 1993 zeker 35.000 kilometer heeft gewandeld – vaak op eenvoudige sandalen. Het wandelen brengt hem nieuwe inzichten, over hem zelf, over de dingen die er werkelijk toe doen in het leven. De aan nieuws verslaafde consument doet de kranten de deur uit. En een leven zonder televisie is heel relaxed. Voor Jan ook geen alcohol, vlees en vis meer: Het is voor hem een sport geworden, zo zuinig mogelijk te leven.
Met zijn vrouw Monique bewoont hij een klein huurhuis – maar wel in het kloppend hart van Deventer. De taakverdeling is duidelijk. Met haar halve baan zorgt zij voor het inkomen. Hij doet de boel, kookt, en schrijft af en toe een boek. Maar vergis je niet – Jan is, ondanks zijn sandalen, zeker geen softie. Hij noemt zichzelf een zachtmoedige rebel. Ik trok een middag dag met hem op. Binnenkort ziet u in Het Hiernumaals het resultaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.