Regels versoepelen voor kleine windmolens

Overijssel doet te weinig met windenergie. Dat zeggen energiedeskundigen.

Er is de afgelopen jaren een aantal grote windturbines geplaatst bij Zwolle, maar er zouden ook heel veel kleine windmolens gebouwd kunnen worden. De regels moeten dan wel worden aangepast of minder ingewikkeld worden.

 

De meeste gemeenten staan geen windmolens toe hoger dan 15 meter, maar die vangen te weinig wind om rendabel te zijn. De overheid zou daarom overal windmolens moeten toestaan tot 25 meter en op sommige plaatsten tot wel 40 meter hoog.

 

Het voordeel van kleine windmolens is dat bezwaren als horizonvervuiling en geluidsoverlast van ronddraaiende wieken veel minder opgaan. De buurt zal daarom een kleine windmolen veel makkelijker accepteren dan een grote turbine.

 

Volgens energiedeskundigen kunnen de doelstellingen op het gebied van duurzame energie alleen gehaald worden als niet alleen op zonne-energie, het vergisten van biomassa en aardwarmte wordt ingezet, maar ook op windenergie.

 

In de provinciale politiek lijkt vooralsnog weinig draagvlak voor het op grote schaal toestaan van kleine windmolens in Overijssel.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren