Nieuws

Horecabranche wil volledige staatssteun: "Honderd procent dicht, is honderd procent vergoeding"

Berto Mulder, Voorzitter KHN afdeling Hengelo
Berto Mulder, Voorzitter KHN afdeling Hengelo © RTV Oost
Horecaondernemers moeten meer vergoed krijgen dan het kabinet vanochtend heeft toegezegd. Dat zegt Berto Mulder, bestuurslid van de Overijsselse tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De vijftig tot zeventig procent vergoeding die nu is beloofd, is volgens de Hengeloër lang niet voldoende.
Vanochtend werd bekend dat er 3,7 miljard euro extra wordt uitgetrokken voor nieuwe maatregelen. Zo komt er een extra tegemoetkoming voor bedrijven met hoge omzetverliezen, bijvoorbeeld omdat zij gesloten zijn.

'Horeca bloedt dood'

Mulder, eigenaar van café De Kleine Burgemeester, neemt geen genoegen met een maximale vergoeding van zeventig procent. "Sommige bedrijven betalen tienduizenden per maand. Die dertig procent die over blijft, kunnen ze niet meer missen. De horeca bloedt dood."
Desondanks is de caféhouder wel blij met het nieuws. “Want het is natuurlijk goed dat de regering reageert op ons verzoek. Maar de landelijke heren van KHN moeten in onderhandeling met het kabinet, want de buffers zijn op.”

Grotere bedrijven

Mulder spreekt daarmee vooral voor de eigenaren van grote ondernemingen; hijzelf kan nog rondkomen met zijn eenmanszaak. Dat geldt ook voor Bas Kleisen, eigenaar van SamSam in Enschede.
"Het stelt me gerust", zei Kleisen na de persconferentie. "Zoals ik het interpreteer, gaat de tegemoetkoming in de vaste lasten van vijftig naar zeventig procent. Daarmee kan ik abonnementen en energiekosten blijven betalen."
Het nieuwe steunpakket motiveert Kleisen om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Al is dat niet eenvoudig. "Je moet elke keer weer een beetje energie gooien op je moraal. Want je moet volhouden. Met z'n allen die kant op die we willen. Iedereen wil zo graag, zit te wachten. En wachten duurt lang."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.