Nieuws

Raalte trekt ruim twee ton uit om cultuur in de benen te houden

Het HOFtheater kan in coronatijd veel minder publiek verwelkomen
Het HOFtheater kan in coronatijd veel minder publiek verwelkomen © RTV Oost / Ties van der Heide
De gemeente Raalte trekt 222.000 euro uit om het plaatselijke culturele leven door de coronacrisis te helpen. Acht cultuurinstellingen en -verenigingen hebben inmiddels bij de gemeente aangegeven dat ze gebruik wensen te maken van de extra financiële ondersteuning.
Het grootste deel van het beschikbare geld gaat naar het HOFtheater in Raalte: 147.000 euro. Door de gedwongen sluiting en de daarna beperkte openstelling loopt het theater veel geld mis: kaartverkoop, zaalhuur en inkomsten uit horeca zijn nagenoeg stilgevallen.
Ook het kleine theater in Heino, Podium, krijgt ondersteuning. Met 5.200 euro aan steun, verwacht het theater met 82 stoelen tot 2025 het hoofd boven water te kunnen houden.

Verenigingen krijgen ook hulp

Naast theaters klopten ook culturele verenigingen en een museum bij de gemeente aan. Twee koren, twee muziekverenigingen, het landbouwmuseum uit Luttenberg en de oudheidsvereniging uit Heino krijgen financiële steun van Raalte. Overigens kunnen instellingen nog steeds voor hulp bij Raalte aankloppen: er is nog ruim 40.000 euro beschikbaar om het culturele leven door de coronacrisis te slepen.
Raalte maakte vandaag ook bekend dat horecaondernemers en marktkooplieden een lagere aanslag van lokale belastingen kunnen verwachten. De zogeheten precariobelasting (terrasbelasting) wordt over 2020 niet geheven. Marktkooplieden kunnen een kwart van hun standgeld terugkrijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.