Nieuws

Blinde paniek en hersenletsel konden leiden tot de terrascrash in Deventer

Bij de terrascrash raakten vijf mensen gewond
Bij de terrascrash raakten vijf mensen gewond © News United - Rens Hulman
De man die vorig jaar oktober in de vroege ochtend met een gigantische SUV vijf mensen aanreed op een terras in Deventer, heeft gehandeld in blinde paniek. Tot die conclusie komen verschillende deskundigen, die de man hebben onderzocht. De combinatie met licht hersenletsel, opgelopen bij een ruzie kort ervoor, kan verklaren waarom hij de crash heeft veroorzaakt.
Dit werd vandaag duidelijk op een voorbereidende rechtszitting tegen de man, die vijf pogingen tot doodslag ten laste is gelegd. Onafhankelijke deskundigen hebben hem onderzocht en komen tot de conclusie dat hij niet gehandeld heeft met opzet. 'Hij komt over als betrouwbaar, empathisch, zonder criminele levensstijl', zeggen ze. De stress, nadat hij door een deel van de latere slachtoffers was mishandeld, heeft er in combinatie met licht hersenletsel toe geleid dat hij dit heeft kunnen doen. Hij heeft dit zelf ook telkens gezegd.

Enkelband

De verdachte, een horecaondernemer uit Schalkhaar, was afgelopen voorjaar al op vrije voeten gesteld. Besloten werd dat hij zijn strafproces met een enkelband mocht afwachten. Vandaag heeft de rechtbank bepaald dat hij die enkelband af mag, waardoor hij weer kan gaan en staan waar hij wil. Tot nu toe mocht de horecaman bijvoorbeeld niet in de binnenstad komen.
Bij de crash op het terras raakten vijf mensen gewond, onder wie enkele zeer zwaar. Ze kampen nog steeds met naweeën. Eentje loopt nog steeds mank, anderen hebben met name psychische klachten. Een aantal van hen moet zich ook nog bij de rechter verantwoorden voor het mishandelen van de horecaondernemer, voorafgaand aan de crash.

Bomaanslagen

Over de aanslagen die deze zomer zijn gepleegd op het huis van de 'terrascrasher' is niets gezegd. Tot tweemaal toe ging er een bom af bij zijn huis, met veel schade tot gevolg. Niemand raakte gewond. Voor zover bekend is er nog niemand voor aangehouden.
Het strafproces rondom de terrasaanrijding dient begin volgend jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.