De Jonge trekt zich terug, Omtzigt alsnog lijsttrekker CDA?

Hugo de Jonge trekt zich terug als lijsttrekker van het CDA. Dat laat hij weten op Twitter. Of dat automatisch betekent dat Pieter Omtzigt uit Enschede lijsttrekker wordt, is niet bekend.

In een statement laat De Jonge weten dat hij het als minister te druk heeft met de aanpak van de coronacrisis. "De verantwoordelijkheid voor de aanpak van de coronacrisis moet voorgaan. Het CDA verdient een lijsttrekker die alle tijd en energie aan de partij kan besteden, dat is mij nu niet gegeven", laat De Jonge in een verklaring weten.

Verkiezing

Eerder vochten De Jonge en Omtzigt een strijd uit wie lijsttrekker zou worden bij de volgende verkiezingen. Het werd een nek-aan-nek race die werd gewonnen door De Jonge.

Het was een nipte overwinning voor De Jonge; hij kreeg 50,7 procent van de stemmen, Omtzigt 49,3 procent. Omtzigt en De Jonge waren de twee laatst overgebleven kandidaten, nadat staatssecretaris Mona Keijzer na de eerste stemronde moest afhaken.

Congres uitgesteld

CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum laat op Twitter weten dat het geplande CDA-congres dit weekend niet door gaat. "Ik betreur het besluit van Hugo de Jonge om terug te treden als lijsttrekker en heb er ook veel respect voor. Hij bekleedt als Corona-minister misschien wel de zwaarste kabinetspost sinds de Tweede Wereldoorlog en werkt dag en nacht om ons door deze crisis heen te leiden."

Ploum vervolgt: "Dat hij het landsbelang voor het partijbelang laat gaan, is zeer begrijpelijk en ook het juiste. Het tekent zijn plichtsbesef. Met mijn bestuur zal ik me nu beraden over de ontstane vacature en het aanstaande partijcongres."

Meer over dit onderwerp:
CDA CORONACRISIS TK21 VERKIEZINGEN
Deel dit artikel: