Von Martels over terugtreden De Jonge: ‘De druk is te groot, hij heeft het te zwaar’

“Nee, het komt niet als zeer verrassend, maar het moment is dat wel.” Zo reageert CDA-Kamerlid Maurits von Martels op het terugtreden van CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge. “Hij heeft het enorm zwaar, het ministerschap is niet te combineren met zijn rol als lijsttrekker.” Het Kamerlid uit Dalfsen noemt Wopke Hoekstra als geschikte opvolger van De Jonge.

“Het is gewoon te veel, de druk is te groot,” legt Von Martels uit. “Ik heb veel respect voor die man.”

Ook CDA-Kamerlid Hilde Palland uit Kampen spreekt haar respect uit voor de beslissing van De Jonge: "Zwaar besluit van Hugo. Respect en begrip voor de afweging die hij heeft gemaakt. Het partijbestuur is nu aan zet."

De Jonge stelde vanavond zijn positie als lijsttrekker van het CDA ter beschikking, omdat het werk als coronaminister niet te combineren valt met het lijsttrekkerschap.

'Eigenlijk was het onvermijdelijk'

Von Martels: “Dat dit zou gebeuren, dat zag ik wel aankomen. Eigenlijk was het onvermijdelijk, ik vind het een moedige stap.”

Het moment van terugtreden vindt Von Martels trouwens wel bijzonder: “Morgen en overmorgen vindt er een ledencongres plaats. Dat kan haast niet meer doorgaan nu. We moeten niet in de emotie spreken.”

'Pieter stond natuurlijk op nummer 2'

Wel rijst natuurlijk meteen de vraag wie de opvolger van De Jonge moet worden, aan kop van de kieslijst van het CDA. “Daarvoor hoeft het nieuws van vanavond niet per definitie negatief te zijn. Pieter (Omtzigt, red) stond natuurlijk op nummer 2. Misschien moeten de leden zich er over uitspreken.”

Maurits von Martels (Foto: RTV Oost)
Maurits von Martels (Foto: RTV Oost)


Ook oppert Von Martels de minister van financiën als potentiële kandidaat: “Wopke (Hoekstra, red) is een sterke kandidaat. Dat zou mooi zijn voor de partij, maar ik wil me ook niet in die discussie mengen. Ik denk dat het bestuur met een voorstel moet komen.”

Overigens benadrukt Von Martels ook meteen dat het terugtreden van De Jonge voor hem geen consequenties heeft. Hij stond niet op de kieslijst en daar brengt het nieuws van vanavond geen verandering in.

Meer over dit onderwerp:
CDA DALFSEN
Deel dit artikel: