Overijsselse CDA-fractievoorzitter Bouwien Rutten: "Omtzigt is een grote kanshebber"

Ze was er even beduusd van, gisteravond, toen ze hoorde dat Hugo de Jonge het lijsttrekkerschap neerlegde van het CDA. Het respect voor die beslissing overheerst bij CDA-fractievoorzitter Bouwien Rutten in Provinciale Staten van Overijssel. "Ik begrijp die beslissing ook wel."

In de verkiezingsstrijd om het lijsttrekkerschap tussen Hugo de Jonge en uitdager Pieter Omtzigt stak Rutten haar voorkeur niet onder stoelen of banken. Omtzigt zou de nieuwe partijleider moeten worden. Daar kon wat Rutten betreft geen twijfel over bestaan. Omtzigt won niet, maar zou het nu alsnog kunnen worden als het bestuur van de partij hem aanwijst als de nieuwe partijleider.

Goede kans

Wat Rutten betreft maakt Omtzigt een goede kans. "De kans daarop is heel groot", oordeelt Rutten. "Maar als het Wopke Hoekstra wordt, sta ik daar ook volledig achter." Binnen de top van het CDA wordt de huidige minister Hoekstra van Financiën genoemd als mogelijke CDA-lijsttrekker. Hij heeft al aangegeven dat hij erover na zal denken als het CDA een beroep op hem doet.

Het bestuur van het CDA kan er ook voor kiezen om Omtzigt, die de lijsttrekkersverkiezing verloor en als de nummer twee op de lijst komt, naar voren te schuiven.

Uitslag geaccepteerd

Binnen het CDA ontstond onrust na de lijsttrekkersverkiezing. De uitslag lag dicht bij elkaar en er waren twijfels over het verloop van de verkiezingen. Ook omdat CDA-leden die op Omtzigt gestemd hadden gefeliciteerd werden met hun stem op De Jonge. Die laatste werd uitgeroepen tot winnaar van de lijsttrekkersverkiezing. "Pieter heeft die uitslag geaccepteerd. Dat heb ik ook gedaan", zegt Rutten, die stelt dat het wel meevalt met de onrust binnen de partij.

Meer over dit onderwerp:
CDA VERKIEZINGEN TK21 PROVINCIALE STATEN
Deel dit artikel: