Nieuws

Waar staan in Overijssel onbewaakte overgangen die uiterlijk in 2023 moeten zijn aangepakt?

Onbewaakte overgang in de gemeente Hof van Twente
Onbewaakte overgang in de gemeente Hof van Twente © Archief RTV Oost
Een derde van alle publiek toegankelijke, onbewaakte spoorwegovergangen is tot nu toe opgeheven of aangepakt. De rest moet uiterlijk 2023 veilig zijn gemaakt. Vooral in Overijssel en Gelderland zijn nog veel van dit soort overwegen, blijkt uit een analyse van ProRail-gegevens door LocalFocus.
Volgens ProRail blijft het aantal gevaarlijke situaties op de zogenaamde nabo's - niet actief beveiligde overwegen - onverminderd hoog. Dit jaar waren er tot nu toe 25 bijna-aanrijdingen en vier echte ongevallen, maakte ProRail vandaag bekend. Dat aantal zegt volgens ProRail overigens niets over de ijsberg aan schokkende ervaringen van machinisten die een bijna-aanrijding meemaken.'
Vorig jaar vonden in totaal tien ongevallen op nabo's plaats, blijkt uit het Jaarverslag Spoorveiligheid 2019.

Spoortrap

De in totaal 180 publiek toegankelijke nabo's moeten uiterlijk 2024 allemaal gesloten zijn. In de praktijk betekent dit dat sommige van die overgangen helemaal verdwijnen. In plaats daarvan kan dan bijvoorbeeld een spoortrap gebouwd worden. Andere overgangen zullen beveiligd worden met spoorbomen, bellen en lichtsignalen.
Tot nu toe zijn 67 van die overgangen aangepakt. Drie worden nog vóór het einde van dit jaar gesloten of aangepast, de rest staat voor de komende jaren op de planning.
Het grootste deel van die spooroverwegen ligt in Gelderland (51, waarvan er 36 nog niet zijn aangepakt), Groningen (36, 14 moeten nog aangepakt worden) en Overijssel (34, waarvan er 26 in de komende jaren worden opgeheven of aangepast).
Bekijk hier de cijfers per provincie
De gemeente Hof van Twente spant samen met Het Hogeland (Groningen, 19 overwegen) de kroon, daar zijn maar liefst dertien van dit soort overgangen te vinden. Drie daarvan zijn inmiddels verdwenen. De gemeente en ProRail tekenden vorige maand een intentie-overeenkomst om die overgangen zo snel mogelijk aan te pakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.