Nieuws

Blokkades bij distributiecentra supermarkten voorbij: boeren vertrokken uit Zwolle en Raalte

De actievoerende boeren hebben de blokkades van de distributiecentra in Zwolle en Raalte opgeheven. Burgemeester Snijders van Zwolle stelde de boeren een ultimatum: om zes uur vanavond moest de blokkade bij het distributiecentrum van Albert Heijn afgelopen zijn. In Raalte, bij het distributiecentrum van Jumbo, werd de actie rond tien uur vanavond beëindigd.
Burgemeester Snijders van de gemeente Zwolle riep eerder vanmiddag de boeren op de blokkades te beëindigen, omdat de boerenacties het verkeer in Zwolle ontregelden. Maar daar gaven zij niet meteen gehoor aan. Albert Heijn meldde voor kerst in gesprek te willen met de boeren, die dat dan wel eerst 'zwart-op-wit' wilden hebben. Omdat een definitief akkoord er niet kwam, bleven de boeren de toegangswegen blokkeren.

Ultimatum tot 18 uur

De Zwolse burgemeester stelde de boeren na een laatste overleg een ultimatum: zij moesten uiterlijk om zes uur vanavond hun actie beëindigen en de blokkades opheffen. De actievoerders hielden zich aan die afspraak. Daardoor kunnen vrachtwagens inmiddels weer terecht om de supermarkten van Albert Heijn nog dit weekeinde te kunnen bevoorraden.
Wel zou een groep boeren vervolgens door zijn gereden naar het distributiecentrum van Jumbo in Raalte, waar zich al sinds gisteravond tientallen boeren hadden verzameld met trekkers. Maar ook daar werd vanavond uiteindelijk gehoor gegeven aan de oproep te vertrekken, nadat boeren de hele dag met afgevaardigden van Jumbo hadden gesproken.

Start bij Jumbo in Raalte

De boerenacties begonnen gisteravond zowel bij distributiecentra in onze provincie als daarbuiten. Bij het distributiecentrum van Jumbo in Raalte verzamelden zich tientallen boeren met trekkers.
Het is de boeren te doen om een betere prijs voor hun producten. Bovendien willen de boeren niet dat de supermarktketens goedkope landbouwproducten importeren uit het buitenland, als agrariërs dezelfde producten lokaal kunnen leveren.
In een statement aan de supermarkten lieten de boeren weten: "U boycot regelmatig leveranciers, omdat zij niet tegen de door u gewenste prijs willen leveren. Dit resulteert dan in een leeg schap. Vandaag doen wij hetzelfde. Wij zorgen voor lege schappen om onze eisen kracht bij te zetten".

Van Raalte naar Zwolle

Vanochtend vroeg verhuisde een deel van de boeren vanuit Raalte naar het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Net als in Raalte hadden vrachtwagens ook daar geen enkele mogelijkheid meer om het distributiecentrum te bereiken.
Het zorgen voor lege schappen, dat is de boeren gelukt. Woordvoerders van Jumbo en Albert Heijn lieten in eerste instantie weten daar niet direct bang voor te zijn, maar de praktijk bleek anders. Onder meer in Nijverdal, maar ook elders, waren lang niet alle producten meer op voorraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.