Nieuws

Nieuwleusense baby mogelijk doodgeslagen met spelcomputer-besturing

Baby uit Nieuwleusen mogelijk doodgeslagen met controllers van spelcomputer
Baby uit Nieuwleusen mogelijk doodgeslagen met controllers van spelcomputer © Getty Images
Een Nieuwleusense vader heeft mogelijk zijn vier maanden jonge baby omgebracht met de besturing van zijn spelcomputer. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een voorbereidende rechtszitting. Het NFI gaat de zogenoemde controllers van het apparaat onderzoeken op eventuele sporen.
Volgens justitie is het kindje met brute kracht omgebracht. Het oudere zoontje van de man en zijn ex-vrouw heeft onlangs tegen de politie verteld, dat hij gezien denkt te hebben dat zijn vader de baby met de controllers heeft geslagen. De man is een fervent computerspeler. De Amerikaanse producent van de spelcomputer onderzoekt of ze kan achterhalen hoe laat met het apparaat is gespeeld. Dat tijdstip is belangrijk, omdat de moeder van het kindje nog tot laat heeft gewerkt en mogelijk niet thuis was op moment van de mishandeling.

Bloed op trui

Naast het onderzoek naar het speeltuig, onderzoekt het NFI de trui die de vader in de fatale nacht heeft gedragen. Mogelijk is er iets te zeggen over het bloedpatroon op het kledingstuk. Ook wordt bekeken of ook het zoontje in het verleden slachtoffer is geworden van geweld. Er zijn allerlei rapporten opgevraagd, bijvoorbeeld bij de huisarts.
Op een vorige rechtszitting werd bekend dat er een zeer belastend gesprek is opgenomen. Zo zegt de moeder, tevens ex van de vader, tegen hun zoontje: 'Papa heeft het gedaan, dat met de baby.'
Het is volgens het OM compleet misgegaan, afgelopen maart in het huis van de ouders aan het Plevierplein. Meerdere malen zou de vader zijn baby hebben mishandeld. Zo werd het kindje door hem geslagen en geschopt, zegt justitie. 'Al die tijd heeft hij nagelaten om verzorging in te roepen.' De baby was zodanig mishandeld, dat het hoofdje was misvormd. Ook waren vrijwel alle ribben gebroken.

Afgeluisterde gesprekken

In een ander afgeluisterd gesprek, zegt de moeder tegen een vriendin dat de baby al dood was toen ze thuiskwam. Ze had tot vroeg in de nacht gewerkt bij een lokale touroperator. Overigens is dat wel vreemd, want de baby is pas de volgende ochtend in het ziekenhuis overleden.
In een derde heimelijk opgenomen gesprek, vraagt de moeder aan de verdachte vader: 'Wat heb je met ons kindje gedaan?' En dat vraag je volgens het OM niet als je zelf je kind zou hebben omgebracht.

Gevallen

Desondanks is de moeder ook nog steeds verdachte in de zaak. Zij zit niet vast. In eerste instantie beschuldigde ze haar man niet. Maar inmiddels is dat wel zo. Het stel is dan ook uit elkaar.
Volgens de vader is de moeder een paar keer gevallen met de baby. 'Een keertje van de trap en een keer op straat tijdens oud en nieuw.' Volgens hem wil zijn ex hem nu zwart maken. 'Ze wist donders goed dat ze werd afgeluisterd, dus heeft ze het zo gedraaid dat ik schuldig lijk.'
De psyche van de verdachte vader zal de komende tijd worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Een eerder onderzoek van de man door een psycholoog en een psychiater verliep stroef.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.