Nieuws

Oud-politieman voor de rechter na stalken ex en schenden geheimhoudingsplicht

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo © RTV Oost
Voor de rechtbank in Almelo is een werkstraf van 180 uur geëist tegen een 47-jarige oud-politieman uit Enschede. De man zou niet alleen zijn ex gestalkt hebben, maar ook gesnuffeld hebben in politiesystemen waarin hij niets te zoeken had. De man nam in december vorig jaar, na een lange schorsing, ontslag.
Dat de man zijn ambtsgeheim schond, werd duidelijk toen zijn ex-vriendin naar de politie stapte. De vrouw was het zat dat de man haar na het verbreken van de relatie steeds lastig viel. Ze vertelde dat de politieman haar dingen over haar vroegere partner had verteld die hij uit de politiecomputer had gevonden.

Informatie gezocht

Uiteindelijk werd duidelijk dat de man zeker zo'n duizend keer onterecht gezocht had in het politiesysteem. Zo zou hij niet alleen informatie gezocht hebben over de vrouw en mensen om haar heen, maar ook over dingen in haar omgeving.
Ook zou de 47-jarige ten onrechte gebruik gemaakt hebben van politie-informatie in zijn bijbaan als beveiliger in de horeca in Hengelo. Zo zou hij informatie hebben gezocht over gasten die zich niet gedroegen of een horecaverbod hadden.

Goede naam aangetast

De oud-politieman ziet niet in dat hij daarmee fout was. De informatie die hij vond, kon hij ook zo van andere politiemensen krijgen, zei hij. Volgens de 47-jarige is hij 'geen boeman' die zomaar informatie doorgaf. "Ik heb er spijt van dat ik de goede naam van de politie heb aangetast."
Tegenover de rechter vertelde de man nog wel dat hij als beveiliger een grote rol speelde bij het oplossen van de moord op horecamedewerkster Chantal de Vries en daar ook een dankbrief van de politie voor kreeg.

Enschedese kwartetmoord

Wat die rol was wilde hij niet vertellen, 'omdat er een journalist in de zaal zat'. Waarschijnlijk hielp de man met de beelden van beveiligingscamera's; hij was belast met in de gaten houden van die beelden. Ook beweerde de man dat hij informatie over de Enschedese kwartetmoord doorgaf.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.