Nieuws

Definitief: premier Rutte kondigt vergaande lockdown af

Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte © ANP
Het is definitief: tot en met 19 januari gaan we in lockdown om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. "Nederland gaat op slot", begon Rutte vanavond zijn toespraak vanuit het Torentje. Bijna alles gaat dicht tot en met 19 januari: van scholen tot musea en van kappers tot niet-essentiële winkels.
Tijdens de toespraak van Rutte was gefluit te horen van demonstranten. De premier sprak ook hen toe: "Sommigen, zoals de demonstranten hier buiten, denken nog steeds dat het een griepje is, maar dat is het niet. Dit is een virus dat iedereen hard kan raken."

Lockdown en feestdagen

De afgekondigde lockdown gaat komende nacht in en geldt voor zeker vijf weken. Opnieuw is het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Zowel binnen als buiten mogen maximaal 2 bezoekers komen. Er is wel een uitzondering voor Kerst: dan mogen er drie mensen komen. "Maar het blijft somber."

Winkels dicht

Verder vertelde Rutte dat vanaf morgen alle niet-noodzakelijke winkels de deuren moeten sluiten. Denk hierbij aan bouwmarkten, tuincentra en kledingwinkels. Supermarkten, slagers, tankstations en drogisten mogen wel open blijven. Ook weekmarkten krijgen groen licht.
Verder moeten musea, dierentuinen, theaters en pretparken opnieuw de deuren sluiten. Hotels mogen wel gasten blijven verwelkomen, maar geen eten meer serveren. Ook kerken, moskeeën en andere gebedshuizen blijven open.

Contactberoepen

Ook maakte de premier bekend dat contactberoepen hun werk vanaf morgen moeten neerleggen, zoals kappers en masseurs. Medische beroepen, zoals fysiotherapeuten en tandartsen, mogen wel doorwerken.

Onderwijs

Ook voor het onderwijs een flinke domper: vanaf woensdag gaan alle scholen dicht, van basisscholen tot universiteiten. Zij moeten dus overstappen op online onderwijs. De kinderopvang gaat ook dicht, behalve voor kinderen van ouders met vitale beroepen.
Verder werd bekendgemaakt dat alle binnensportlocaties dichtgaan. Sporten kan dus alleen nog buiten, met maximaal twee personen op anderhalve meter afstand. Die maatregel geldt alleen voor volwassenen; iedereen onder de 18 kan met meer mensen buiten sporten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.