Nieuws

Ex-partner van directeur Twentse zorgstichting veroordeeld voor witwassen zorggeld

Rechtbank veroordeelt vrouw uit Borne voor witwassen zorggeld
Rechtbank veroordeelt vrouw uit Borne voor witwassen zorggeld © iStock
Een 42-jarige vrouw uit Borne is door de politierechter in Almelo veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur voor het witwassen van ruim 350.000 euro. Het geld was afkomstig van de Hengelose zorginstelling stichting Woonbegeleiding Jong Volwassenen (WBJV).
De stichting kwam eind 2016 in opspraak toen de hele top werd aangehouden op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten. De 42-jarige vrouw is de voormalige partner van een van de directeuren. Ze stond tussen 2010 en 2015 op de loonlijst van de stichting en ontving daarvoor een salaris van zo'n 6.500 euro per maand. In werkelijkheid verrichtte de Bornse geen werkzaamheden voor de stichting.

'Bedreigd'

Volgens de vrouw had haar ex-partner haar gedwongen om haar rekening ter beschikking te stellen. "Ik werd bedreigd en was bang", vertelde ze dinsdag tegen de rechter. Ze zei dat ze geen idee had wat er met het geld gebeurde. Volgens de vrouw kreeg ze geld voor boodschappen en meer niet.
De fraude bij de stichting kwam uit nadat een cliënte uit Hengelo aan de bel trok. De Hengelose vond uit dat er gesjoemeld werd met zorggelden. De directie en werknemers uit de top werden eind 2016 aangehouden. Hoe groot de fraude uiteindelijk was werd nooit duidelijk, de stichting ontving zo'n 5 miljoen euro aan zorgtoeslagen in de periode tussen 2014 en 2016 .
Na de aanhoudingen besloten de deelnemende Twentse gemeenten dat de stichting door kon gaan met de zorg. Dit om de veelal sociaal kwetsbare cliënten niet in de kou te laten staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.