Nieuws

Raad van State: houtkachel in Oldenzaal mag blijven branden

Raad van State: Houtkachel in Oldenzaal mag blijven branden
Raad van State: Houtkachel in Oldenzaal mag blijven branden © iStock / Getty Images Plus
De Raad van State ziet geen reden om het gebruik van een houtkachel in een woning aan de Kamille in Oldenzaal te verbieden. Het gemeentebestuur van Oldenzaal heeft volgens de Raad terecht geen maatregelen genomen tegen de eigenaar van de houtkachel. Dat maakte de Raad vandaag bekend.
Enkele buurtbewoners eisten maatregelen, omdat de rookgassen van de kachel stankoverlast geven en een bedreiging zouden vormen voor hun gezondheid. In een van de gezinnen komen astmaklachten voor.

Tientallen controles

Na de eerste klachten deed een toezichthouder van de gemeente een aantal controles. Toen bleek dat er wel overlast was. De eigenaar van de houtkachel paste toen zijn stookgedrag aan, maar de klachten bleven.
Vervolgens werden nog eens binnen enkele maanden tijd 33 controles uitgevoerd. De toezichthouder constateerde geen overtreding, de eigenaar hield zich aan de afspraken. De houtkachel voldeed aan de eisen van het Bouwbesluit en er werd geen nat hout gestookt dat voor veel rookontwikkeling zorgt. Er werd ook nauwelijks een rookgeur waargenomen.
Het gemeentebestuur vond het daarom niet nodig om maatregelen te nemen. De rechtbank in Almelo was het daarmee eens. Maar de buurtbewoners namen daar geen genoegen mee en gingen in hoger beroep bij de Raad van State.

Deskundigenstrijd

De buurtbewoners maakten er werk van. Ze wezen de Raad op diverse onderzoeken van milieudeskundigen. Die tonen volgens hen aan dat rook van houtkachels schadelijk is voor de gezondheid. Ook hebben onafhankelijke deskundigen onlangs geprobeerd om een norm vast te stellen voor rookgeur en gezondheidsschade en een methode bedacht om dit met een model te berekenen.
Verder twijfelen de buurtbewoners aan de deskundigheid van de toezichthouder. De verrichte controles zouden onzorgvuldig zijn, omdat deze door één ambtenaar zijn uitgevoerd, die geen gecertificeerde neus heeft.

'Niet onzorgvuldig'

Maar dat de toezichthouder misschien geen goede neus heeft, wil volgens de Raad nog niet zeggen dat de controles onzorgvuldig zijn uitgevoerd. De Raad vindt ook dat het recente onderzoek van de onafhankelijke deskundigen in deze zaak geen rol kan spelen, omdat het te laat komt.
De andere onderzoeken komen ook niet met een eenduidige norm voor geurhinder en gezondheidsschade door houtkachels, oordeelt de Raad. Vooralsnog zijn er volgens de Raad dus nog geen geschikte normen om de overlast van houtkachels te regelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.