Nieuws

Gemeente Kampen stelt ontwerper lekkende parkeergarage niet aansprakelijk

Parkeergarage Buitenhaven
Parkeergarage Buitenhaven © Gemeente Kampen
De gemeente Kampen houdt de ontwerper niet langer aansprakelijk of mede aansprakelijk voor de schade die is ontstaan aan de parkeergarage Buitenhaven.
In het tweede kwartaal van 2019 ontstond scheurvorming en lekkage in het bovendek van de parkeergarage Buitenhaven. In afwachting van het onderzoek hield de gemeente de ontwerper (mede) aansprakelijk voor de ontstane schade.

Onderzoek

Het bovendek van de parkeergarage moest zogenoemd 'vloeistof kerend' zijn. Bij het ontwerp zijn daarbij de juiste normen toegepast, blijkt na onderzoek. De gemeente houdt de ontwerper daarom niet langer (mede)aansprakelijk. Volgens de onderzoekers had met een zorgvuldige uitvoering een parkeerdek zonder lekkage kunnen worden gerealiseerd.
Eerder dit jaar hebben de gemeente en de aannemer de schade en door scheurvorming ontstane lekkage besproken, wat heeft geleid tot een overeenkomst. De gemeente heeft besloten om de aannemer niet alsnog aansprakelijk te stellen.

Oplossing

In april 2020 stelde de raad een krediet beschikbaar voor het aanbrengen van een scheuroverbruggende coating op het bovendek, waardoor een duurzame en solide oplossing is bereikt. Deze werkzaamheden zijn afgelopen zomer uitgevoerd. Sindsdien is geen sprake meer van lekkage van het bovendek.
De parkeergarage heeft de gemeente al de nodige hoofdbrekens bezorgd. Tijdens de bouw van de parkeergarage werden bouwmedewerkers, die heiwerkzaamheden hadden uitgevoerd, ziek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.