Nieuws

Twenterand negeert adviezen voor carbidschieten: "Voorstel is onhaalbaar"

Carbidschieten in Overijssel
Carbidschieten in Overijssel © RTV Oost
De gemeente Twenterand gaat niet mee in de richtlijnen van de Veiligheidsregio Twente over het carbidschieten op oudejaarsdag. Twenterand noemt de regels die de veiligheidsregio heeft opgesteld 'niet haalbaar en/of handhaafbaar'.
Carbidschieten in Twente op 31 december is toegestaan, maar wel onder strikte voorwaarden, opgesteld door de Veiligheidsregio Twente. Zo mag er alleen tussen 10:00 en 16:00 uur geschoten worden, is er een meldingsplicht en zijn bussen van maximaal dertig liter toegestaan.

'Onhaalbaar voorstel'

Vrijwel alle Twentse gemeenten hebben het advies van de veiligheidsregio opgevolgd, maar de gemeente Twenterand gaat daar niet in mee.
"Het voorstel om op 31 december 2020 alleen carbid toe te staan tussen 10:00 en 16:00 uur is niet haalbaar en/of handhaafbaar", zegt Hans Broekhuizen, burgemeester van Twenterand.

Niet realistisch

Het gebruik van melkbussen van maximaal dertig liter vindt Broekhuizen ook niet realistisch. "Als er al jaren geschoten wordt met melkbussen van zestig liter, zal er naar verwachting nu niet ineens geschoten gaan worden met bussen tot maximaal dertig liter."
Twenterand ziet ook niets in een meldingsplicht voor carbidschieters. "De gemeente heeft met betrekking tot carbid nog nooit met een meldings- of ontheffingsplicht gewerkt", zegt Broekhuizen. "Om nu een meldings- of ontheffingsplicht te gaan verplichten, is alleen maar een verzwaring van de administratieve lasten voor zowel de gemeente als de inwoner."
Het voorstel om op 31 december 2020 alleen carbid toe te staan tussen 10:00 en 16:00 uur is niet haalbaar en/of handhaafbaar
Hans Broekhuizen, burgemeester van Twenterand

Binnen de bebouwde kom

In het voorstel van de veiligheidsregio mag bovendien alleen buiten de bebouwde kom geschoten worden. Die maatregel noemt Broekhuizen 'onwenselijk'. "De meeste locaties waar carbid wordt geschoten zijn in Twenterand binnen de bebouwde kom", zegt Broekhuizen.
Al met al ziet Twenterand maar weinig heil in het voorstel van de veiligheidsregio. "Als er nadere regels gesteld worden, moet de gemeente deze regels ook kunnen handhaven en het is niet haalbaar en niet wenselijk om op alle locaties te gaan handhaven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.